“Paranoten werken ontstekingsremmend voor je darmen”

“Paranoten werken ontstekingsremmend voor je darmen”

Close up of Raw Brazil Nuts.

In de zoektocht naar gezondere voeding en het verbeteren van de darmgezondheid komt de paranoot aan bod. Er wordt beweerd dat deze noot ontstekingsremmende eigenschappen heeft en gunstig is voor de darmen. Deze factcheck onderzoekt de wetenschappelijke basis achter deze claim en de mogelijke effecten van paranoten op je gezondheid.

Het onderzoek van de claim

In Women’s Health Magazine wordt de claim gemaakt dat het eten van paranoten ontstekingsremmend werkt voor de darmen, gebaseerd op een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Nutrition. Dit onderzoek volgde twee groepen vrouwen met overgewicht of obesitas, waarbij beide groepen dagelijks 500 calorieën minder aten. De controlegroep (CO) at geen noten, terwijl de paranotengroep (BN) dagelijks 8 gram paranoten consumeerde. Paranoten zijn rijk aan selenium (Se), een belangrijke voedingsstof voor het lichaam.

De onderzoekers bestudeerden onder andere de ontstekingsstoffen in het bloed, de hoeveelheid selenium en de werking van de darmen met behulp van speciale tests die lactulose en mannitol meten. Van de 56 vrouwen voltooiden 46 het onderzoek. Beide groepen verloren gewicht: de controlegroep gemiddeld 2,5 kg en de paranotengroep gemiddeld 3,5 kg. De vrouwen in de paranotengroep vertoonden lagere niveaus van ontstekingsstoffen in het bloed, zoals C-reactive protein en bepaalde interleukines (IL-1β en IL-8). Bovendien bleek dat hun darmen beter functioneerden, met lagere lactulose-excretie en een verbeterde LM-ratio.

Hoewel deze bevindingen positief zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat dit onderzoek slechts een kleine groep vrouwen omvatte en dat beide groepen op dieet waren. Dit roept vragen op over de directe impact van paranoten op ontstekingen en darmgezondheid

Andere onderzoeken en deskundigen

Een ander relevant onderzoek is gepubliceerd in “The Journal of the American Nutrition Association”, waarin de effecten van paranoten op de darmen van zieke ratten werden onderzocht. In dit onderzoek werden ratten ziek gemaakt door hun nieren te beschadigen, en sommige van deze ratten kregen een speciaal dieet met paranoten, terwijl anderen gewoon voedsel ontvingen. Gezonde ratten werden ook onderzocht.

De onderzoekers richtten zich op ontstekingscellen in de darmen en de samenstelling van de darmflora, en ontdekten dat zieke ratten die paranoten kregen minder actieve ontstekingscellen hadden. Tevens was er een verandering in de bacteriegroep Firmicutes, wat gunstig kan zijn voor de darmen. De stof GPx, die helpt bij het bestrijden van ontstekingen, bleek beter te functioneren in de darmen van deze ratten.

In gesprekken met experts blijkt dat er nog veel onzekerheid is over de ontstekingsremmende effecten van paranoten. Emma Coles van Voeding Leeft zegt: “Ik ben zelf wel groot fan van de paranoten omdat ze selenium bevatten, dat is goed, maar of het nou ontstekingsremmend werkt is nog maar de vraag.” Dion Wintjens, Resident Gastroenterology & Hepatology van UMC Maastricht, voegt hieraan toe: “Er wordt veel over gespeculeerd en er gaan veel van dit soort verschillende verhalen de ronde, maar of het klopt is weer een ander verhaal. Patiënten komen hier ook vaak zelf mee en ik zeg wel altijd dat het niet klopt, maar dat betekent niet dat als ze het wel eten, dat dat dan meteen iets negatiefs is voor het lichaam. Maar het is natuurlijk niet DE oplossing voor ontstekingen in de darmen.” Deze opmerkingen benadrukken dat er nog relatief weinig bekend is over de rol van paranoten in het dieet en hun effect op de gezondheid.

Het risico van de paranoot

Paranoten bevatten selenium, een spoorelement dat essentieel is voor de gezondheid, maar waarvan het lichaam slechts in kleine hoeveelheden behoefte heeft. Selenium fungeert als een antioxidant en beschermt cellen tegen beschadiging. Echter, hoge doses selenium kunnen leiden tot bijwerkingen zoals maag- en darmklachten, haaruitval, en een verhoogd cholesterolgehalte. Het consumeren van teveel paranoten kan dus potentieel schadelijk zijn voor andere delen van het lichaam, ondanks de mogelijke voordelen voor de darmen. En dat teveel bereik je al snel: met drie paranoten per dag zit je al aan de taks.

Conclusie

De claim dat paranoten ontstekingsremmend werken voor de darmen is dus niet volledig onwaar, maar ook niet afdoende bewezen. Hoewel paranoten rijk zijn aan antioxidanten die goed voor het lichaam zijn, zijn er ook andere voedingsmiddelen, zoals bosbessen en zuivelproducten, die soortgelijke voordelen bieden. De huidige onderzoeken zijn nog niet uitgebreid genoeg om deze claim als definitief waar te beschouwen. Het onderwerp vereist verdere studie om de effecten van paranoten op de darmgezondheid beter te begrijpen.

 

Over de auteur

Sterre ter Voorde

Ik ben Sterre, ik ben 20 jaar oud en woon in Utrecht. Ik zit in mijn tweede bachelor jaar op de school voor journalistiek en ben momenteel druk bezig met het maken van allerlei producties en uitzendingen op de redactie elke week!