Italië stuurt migranten naar Albanië: effectieve oplossing of populistisch gepraat?

Italië stuurt migranten naar Albanië: effectieve oplossing of populistisch gepraat?

Italië heeft een deal gesloten met Albanië waarbij niet-kwetsbare migranten, die door de Italiaanse kustwacht onderschept worden op zee, naar Albanië worden gebracht. Het betreft voornamelijk mannen waarvan Italië verwacht dat ze geen asiel krijgen. Of wel, mannen die uit “veilige” landen komen. Het is het eerste EU land dat zo’n soort deal gesloten heeft en deze ook daadwerkelijk uitvoert.

Haken en ogen

Het plan mag dan nu wel van start zijn gegaan, maar er zitten nog wel een paar haken en ogen aan. De vraag is namelijk: wat als het thuisland deze vluchtelingen niet terug neemt mochten de vluchtelingen geen asiel krijgen? Blijven de vluchtelingen dan in Albanië of gaan ze dan wel naar Italië? Professor Leila Talani, gespecialiseerd in International political economy, vertelt dat Italië het antwoord op deze vraag ook niet zo goed weet. “Dit is nou juist het ding, Italië zal ze in de steek laten.” Volgens Talani zal dit voor veel problemen zorgen. Ook is het onduidelijk hoe Italië ervoor gaat zorgen dat de vluchtelingen veilig en eerlijk worden behandeld. “Ze hebben niet de intentie om voor hun veiligheid te zorgen”, aldus Talani. Volgens haar gaat het Italië niet om het opvangen van deze vluchtelingen of om hen toe te laten tot de EU, maar om het feit dat Italië op deze manier in ieder geval kan zeggen dat ze iets aan het probleem doen.

Oppositie

Er zijn dus nog best wat dingen onduidelijk over de opzet van het plan en ook de oppositie in Italië uit ongenoegen. Volgens Daniele Albertazzi, hoogleraar politicologie en gespecialiseerd in Italiaanse politiek, vindt de oppositie deze deal een verspilling van het geld. “De oppositie vindt het belachelijk en zegt dat deze deal geen verschil zal maken.”

Alternatieve oplossing

In plaats van deze deal vertelt Talani dat er ook een andere oplossing voor dit probleem bestaat. “Er is een hele simpele oplossing voor dit probleem, namelijk het legaliseren van de toegang tot de EU.” Op dit moment is het voor veel vluchtelingen namelijk vrij onmogelijk om legaal naar Europa te komen, aangezien zij hier een visum voor nodig hebben.

 

Meer horen over de politieke motivatie achter deze deal en de rol die rechts populisme hierbij speelt? Luister dan naar de onderstaande reportage waarin verslaggeefster Yasmin van der Burch verder in gesprek gaat met Leila Talani en Daniele Albertazzi.

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 20 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de journalistiek mensen een stem kan geven en problemen aan kan kaarten.