Veel jonge mantelzorgers worstelen met hulp zoeken en schuiven zichzelf aan de kant

Veel jonge mantelzorgers worstelen met hulp zoeken en schuiven zichzelf aan de kant

Afbeelding ter illustratie.

Binnenland – Ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 4 en 24 jaar is mantelzorger, en dragen hierbij de zorg over een naaste. De begeleiding en ondersteuning van jonge mantelzorgers is erg belangrijk, maar veel jongeren vinden het vragen om hulp erg lastig. Mariska van Dijk is communicatieadviseur bij BredaMantelzorg en ziet veel mantelzorgers van jonge leeftijd in haar werk.  

Het belang van het begeleiden en ondersteunen van jonge mantelzorgers is volgens van Dijk erg belangrijk, omdat de eerste aandacht vaak gaat naar diegene die zorg nodig heeft en de mantelzorgers vaak worden vergeten. ‘Jonge mantelzorgers zijn vaak een meester om zichzelf opzij te zetten, terwijl je het juist in je jonge jaren nodig hebt om ondersteund te worden en op te groeien.’

Je ziet vaak deze jongeren rekening houden met het mantelzorgen, bijvoorbeeld door het broertje of zusje in de gaten houden, meer zorgtaken op zich nemen of geen vrienden en vriendinnen mee naar huis durven nemen. Het is volgens Van Dijk niet iets negatiefs om op jonge leeftijd zorgtaken op je nemen, maar er moet worden voorkomen dat zij zich weerhouden om aan te kloppen met eigen zorgen of problemen.

‘Uit onderzoek is gebleken dat jonge mantelzorgers die zichzelf aan de kant schuiven op latere leeftijd psychische problemen kunnen ontwikkelen.’ Omdat zij de neiging hebben om zichzelf aan de kant te schuiven is er ook een gevoel van eenzaamheid, en een gebrek aan begrip bij leeftijdsgenoten. Zo worden er activiteiten georganiseerd om jonge mantelzorgers met elkaar in contact te brengen, zodat zij weten dat ze niet alleen zijn en dat ze zich gezien voelen. De jonge doelgroep is lastig te bereiken, en daarom wordt de manier van communiceren aangepast, bijvoorbeeld door ander taalgebruik te hanteren dan bij volwassen mantelzorgers. Volgens van Dijk helpt deze manier van aanspreken bij het gevoel van gezien worden.

Mantelzorgers van jonge leeftijden vinden het over het algemeen lastig om aan te kloppen bij hulpinstanties, merkt ook van Dijk: ‘We zien vaak dat de naasten van jonge mantelzorgers aan de bel trekken, omdat zij zichzelf vergeten en daardoor kan ook de zorg verminderen.’ Het is volgens van Dijk belangrijk dat jonge mantelzorgers zich op voorhand al melden bij hulpinstanties, en niet pas als het dreigt mis te gaan. ‘In heel veel gemeenten zijn steunpunten voor mantelzorg, waar ook jongeren die mantelzorger zijn terecht kunnen.’

Podcast

In de podcast gingen presentatoren Milou Brandsma, Sophie Manusov en Robbe van der Leest in gesprek met mantelzorgster Renske Kock. Renske is al sinds haar dertiende mantelzorger voor haar zieke moeder, en vertelt haar verhaal en hoe zij dit nu doet met school.

Over de auteur

Iris van de Giessen

Ik ben Iris van de Giessen en ik ben 21 jaar oud (2002). Nu zit ik in mijn eerste jaar van journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ik woon in Utrecht, maar ik kom uit het mooie Soest. Van mijzelf ben ik erg nieuwsgierig en wil ik altijd alles weten. Daarnaast kan ik ontzettend slecht tegen onrecht en ben ik erg gedreven om de waarheid boven tafel te halen. Daarom wil ik graag de kant van onderzoekjournalistiek op!