Factcheck: Ben je door inactiviteit vatbaarder voor het coronavirus?

Factcheck: Ben je door inactiviteit vatbaarder voor het coronavirus?

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft op 26 november 2021 nieuwe coronamaatregelen gepresenteerd. Eén van deze maatregelen gaat over algemene sluitingstijden. Deze sluitingstijden gelden tussen 17.00 en 05.00 uur en zijn bedoeld voor niet-essentiële winkels en sportlocaties binnen en buiten. Dit betekent dat mensen die overdag werken niet ‘s avonds kunnen sporten.

De NOC*NSF vraagt naar het kabinet om de ‘avondlockdown’ voor sport aan te passen. Zij zeggen dat het kabinet moet kijken naar waar de besmettingen daadwerkelijk plaatsvinden. Deze zijn namelijk relatief weinig bij sportactiviteiten in vergelijking met bijvoorbeeld thuis (huisgenoten inclusief niet-samenwonende partner).

Als gevolg op de nieuwe maatregel verscheen er op maandag 29 november 2021 een artikel van de NOS waarin Prof. E. J. A. Scherder zegt: “Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt. Daarmee ben je vatbaarder voor het coronavirus.”.

Wat is je afweersysteem eigenlijk?

Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem of je weerstand genoemd. Je afweersysteem beschermt je tegen infectieziekten zoals het coronavirus. Hier is je lichaam continu mee bezig en dit merk je zelf niet.

Een veelvoorkomende tip om je afweersysteem te versterken, is: beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht.

Prof. Scherder zegt dus dat je vatbaarder bent voor het coronavirus als je afweersysteem verzwakt is, wat kan komen door inactiviteit. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zegt dat patiënten met een verminderde weerstand dezelfde kans hebben op besmetting als mensen met een ‘normale’ weerstand. De kans dat mensen met een verminderde weerstand zieker worden is wél hoger.

Welke effecten heeft bewegen op je afweersysteem?

Aan de ene kant van het afweersysteemspectrum hebben we: bewegen voor het verminderen van (overtollig) vet. Mensen met overgewicht of obesitas behoren tot de risicogroep van het coronavirus. Ook hebben zij – als gevolg van een verzwakt immuunsysteem – vaker last van chronische ontstekingen in het lichaam.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we: topsporters. Waar sommige mensen te weinig bewegen, bewegen zij juist heel veel en vaak ook erg intensief. Uit onderzoek blijkt dat topsporters meer ontstekingen hebben, meer spierschade en meer kans op ziekte. Competitief sporten met de druk die daarbij komt kijken, is dus niet goed voor het afweersysteem.

Hoe zit dit nu met het coronavirus?

Echt onderzoek op het effect van bewegen en de kans om het coronavirus op te lopen is er niet. Wel is er een onderzoek uitgevoerd bij meer dan 48.000 covid-19 patiënten, die voorafgaand meerdere activiteitenmaatregelen hadden ondergaan. Hieruit is gebleken dat degene die inactief waren 2,26 keer meer kans hebben om opgenomen te worden, 1,73 keer meer kans om op de IC te komen en 2,49 keer meer kans om te overlijden.

Nu is het coronavirus niet de enige luchtweginfectie – en is er wel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op andere luchtweginfecties. Hieruit is gebleken dat actievere mensen minder risico lopen op luchtweginfecties. Als zij toch besmet raken, hebben ze er minder last van dan mensen die minder of niet actief zijn.

Conclusie

Prof. E. J. A. Scherder zegt: “Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt. Daarmee ben je vatbaarder voor het coronavirus.”.

Klopt dat? Het is nog niet te zeggen of je door inactiviteit sneller het coronavirus kan krijgen. Wel kan er gezegd worden, kijkend naar onderzoeken naar andere luchtwegeninfecties en al besmette patiënten, dat bewegen je afweersysteem kan versterken. Daardoor zijn de klachten van het virus of de infectie minder heftig dan van iemand die niet of weinig beweegt. Te veel bewegen is daarentegen ook niet goed. Balans is hier het sleutelwoord.

Over de auteur

Anouk Jansen

(Die/diens)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.