Factcheck: Mogen kinderen vanaf groep zes zonder mondkapje de school uit worden gestuurd?

Factcheck: Mogen kinderen vanaf groep zes zonder mondkapje de school uit worden gestuurd?

Basisschool kind met masker

Op 29 november zijn de nieuwe coronamaatregelen ingegaan. Een van deze maatregelen is dat er dringend wordt geadviseerd om leerlingen in groep 6,7 en 8 een mondkapje te laten dragen op de gangen in de basisschool. Moederhart is een organisatie die tegen coronamaatregelen voor kinderen is. De organisatie heeft duizenden aanhangers. Ze roepen moeders op om vandaag nog de grens te trekken bij het afdwingen van testen, het opleggen van quarantaine en het verplichten van mondkapjes voor kinderen. Sietske Bergsma aanhangster van Moederhart zegt op 29 november op Twitter: “As we speak worden op veel plekken kinderen van 9 à 10 jaar naar huis gestuurd van school, omdat ze geen mondkapje willen of kunnen dragen.” Dit is een interessante claim. Mogen kinderen wel naar huis worden gestuurd als ze geen mondkapje dragen op de basisschool vanaf groep zes?

De nieuwe maatregelen

Op de website van de overheid staat de nieuwe maatregel beschreven: ”Voor leerlingen van groep 6,7 en 8 in het basisonderwijs geldt een dringen advies om een mondkapje buiten de klas te dragen, bijvoorbeeld op de gang. De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar. Voor kinderen met een geldige beperking of ziekte geldt een uitzondering op het mondkapje” Met deze informatie van de overheid ga je ervan uit dat kinderen op de basisschool niet naar huis gestuurd mogen worden. Het dragen van een mondkapje is namelijk niet verplicht vanaf groep zes. Organisatie Moederhart interpreteert dit ook hetzelfde. Zij zeggen: “Er is geen enkele juridische basis voor een dergelijke verplichting, mocht de school van jouw kind deze verplichting willen opleggen.”

De regels van basisscholen

Siebrand Cannegieter werkt voor scholengemeenschap Blosse met 27 scholen in Heerhugowaard. Moederhart stuurt zijn scholen ook brieven op het moment dat er weer nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Hij vertelt over het mondkapjesadvies dat geldt voor zijn basisscholen. ”Er mogen bij ons geen kinderen naar huis worden gestuurd want het dragen van een mondkapje is ook geen verplichting. Voor volwassenen is het een verplichting maar voor kinderen is het een dringend advies. Een dringend advies is iets waarvan je hoopt dat iedereen het doet en als het niet gebeurt mag je volgens de wet niet optreden.” Hij vertelt dat er altijd wel een paar kinderen zijn, één of twee per klas, die geen mondkapje mogen dragen. “Kinderen vinden het juist vervelend als ze geen mondkapje mogen dragen van de ouders, want al hun vrienden en vriendinnetjes dragen dan wel mondkapjes.”

Grote uitzondering

Toch is het nog interessant om te weten of de PO-Raad hetzelfde zegt over het niet mogen wegsturen van kinderen als ze geen mondkapjes dragen vanaf groep zes. De PO-Raad vertegenwoordigt de basisschool sector in het primair onderwijs. Harm van Gerven, persvoorlichter PO-Raad, geeft hier informatie over. ”Volgens de wet kun je kinderen beneden de 13 jaar niet verplichten om een mondkapje te dragen tenzij dit in het veiligheidsbeleid van de school staat. Dan is het in de school wel een verplichting en mag een kind naar huis worden gestuurd. Zo’n beleid moet wel zorgvuldig afgestemd worden met de ouders en ook de Medezeggenschapsraad moet het hier mee eens zijn. In de praktijk zal dit niet zo snel gebeuren want het is best ingrijpend. Als een ouder tegen een mondkapjesbeleid is kunnen ze de regel aanvechten en aankaarten bij de Medezeggenschapsraad. De maatregel geldt nu te kort voor scholen om een eigen afspraak te hebben gemaakt en ik verwacht ook eigenlijk niet dat het gaat gebeuren maar het kan wel.” Volgends Gerven mag de school dus wel een kind naar huis sturen, alleen als er een duidelijk beleid geldt op de school. In de praktijk gebeurt dit dus eigenlijk amper.

Conclusie

Als we teruggaan naar de claim van Sietske Bergsma, aanhangster van Moederhart, dan mogen kinderen bij grote uitzondering naar huis worden gestuurd als ze geen mondkapje dragen. Dit mag alleen als de basisschool een beleid heeft opgesteld en toezegging heeft gekregen van de Medezeggenschapsraad. Daarnaast moeten de ouders hier van tevoren ook over ingelicht zijn en mag er niet zomaar een kind naar huis gestuurd worden. De kans is nu ook heel klein dat scholen een verplicht mondkapjesbeleid hebben opgezet omdat de maatregelen pas net zijn ingevoerd. In de praktijk is de kans dus heel klein dat een kind weg wordt weggestuurd, maar feitelijk kan het wel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.