De dag van mantelzorg: ‘Je krijgt er veel voor terug’

De dag van mantelzorg: ‘Je krijgt er veel voor terug’

Bron: Annemara de Vos

Binnenland – In Nederland geven ruim een half miljoen jongeren tussen de 16 en 24 jaar mantelzorg aan een naaste. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat van deze grote groep jongeren, een derde zich matig of ernstig belast voelt. Milan van Zachten weet als geen ander hoe het is om onder druk te staan tijdens het moeten zorgen voor een naaste.

Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend initiatief. Overal in het land ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering. “Als landelijke organisatie zetten wij ons dag in dag uit in voor mantelzorgers.” vertelt MantelzorgNL.

85% van de jongeren die mantelzorg geeft doet dit voor een eerste of tweedegraads familielid zoals Milan dat gedaan heeft. Hij heeft een aantal jaar voor één van zijn ouders intensieve zorg moeten verlenen: “Dit was niet alleen leuke zorg, zoals een praatje maken. Ik moest ook uitwerpselen opruimen en diegene douchen.” Zelf voelde hij zich nog niet comfortabel genoeg om diegene te dwingen om medicatie te nemen. “De ander met wie ik de zorg samen deed, kon dat gelukkig wel.” 

Milan heeft niet alleen voor één van zijn ouders moeten zorgen. Nadat die heftige periode voorbij was, werd zijn oma erg ziek. Zij werd geplaatst in een verzorgingshuis, maar had daarnaast ook nog mantelzorg nodig. In onderstaande reportage vertelt hij, hoe een goede samenwerking tussen instanties en familie er voor kan zorgen dat een mantelzorg traject als iets fijns ervaren kan worden.

Reportage over mantelzorg

Milan en zijn Oma:

Bron: Milan van Zachten

Hij durfde niet om hulp te vragen. De voornaamste reden was dat hij als puber erg bang was om uit huis geplaatst te worden. Als instanties zouden zien hoe de situatie was, dan hadden ze gezien dat het geen prettige omgeving is om in op te groeien. Daarnaast speelde schaamte een grote rol. “We woonden in een ons kent ons dorpje, dus als er politie of ambulance voor de deur kwam te staan zou dat overal terechtkomen.”  

Milan kijkt terug op een mooie periode: “We zijn er wel sterker uitgekomen. De rollen waren eerst omgedraaid que zorg, maar nu is diegene echt weer van wat je van een ouder kan verwachten. En daar heb ik aan kunnen bijdragen.” 

 

Ongeveer 15% geeft maar mantelzorg aan een vriend of buur. Roshenteli Boutisma verleent nu al een poosje mantelzorg aan haar beste vriendin. Dit vindt zij emotioneel ontzettend zwaar. In onze uitzending vertelde zij over haar ervaring. 

 

 

 

Over de auteur

Annemara de Vos

Annemara is een gepassioneerd verhalen verteller. Ze is al een aantal jaar bezig in de audio/visuele sector en hoopt door de opleiding journalistiek mooie documentaires te kunnen maken. Maatschappelijke thema's die de meeste mensen ontwijken, zijn juist de onderwerpen die Annemara aan het licht wilt brengen.