geschreven door Dagmar van Hoogstraten en Kayleigh Hogerheijde.
Sinds 1 November longcovidklinieken geopend in de universiteit medisch centra (UMC) van Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Hier worden nieuwe ziektebeelden opgedaan over de klachten van longcovid, zoals extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, hersenmist en hartkloppingen.
Longcovid krijgt wereldwijd veel aandacht vanwege de langdurige klachten. De symptomen kunnen maanden, jaren of zelfs vrijblijvend aanhouden en hebben een grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Velen raken arbeidsongeschikt en komen in de ziektewet terecht. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de oorzaken en behandelingen, maar een duidelijke oplossing ontbreekt nog. Dit leidt vaak tot frustratie bij patiënten.
De nieuwe longcovidklinieken onderzoeken nieuwe ziektebeelden van longcovid aan de hand van verschillende testen, met onder andere medicinale proeven. Deze klinieken worden geopend om een landelijk dekkend expertisenetwerk op te zetten met informatie over de longcovid klachten. Op deze manier hopen ze de informatie over longcovid makkelijker en sneller te verspreiden tussen ziekenhuizen en medische professionals. Er konden 1000 mensen toegelaten worden bij de poliklinieken, met een doorverwijzing van hun dokter. De verwachting is dat nog vier ziekenhuizen binnenkort soortgelijke klinieken openen.
Veel patiënten merken dat hun klachten wisselend zijn; de ene dag voelen ze zich iets beter, maar de volgende dag kunnen ze weer terugvallen. Dit maakt het hersteltraject zwaar, omdat veel mensen moeite hebben om hun ‘normale’ leven weer op te pakken. De poliklinieken richten zich daarom op verschillende testen. Door meer informatie te verzamelen over de ‘nieuwe’ ziekte kunnen behandelaars een passend hersteltraject voor de patiënten op maken.
Met de nieuwe poliklinieken hopen de UMC’s patiënten verlichting en herstel te bieden. Ze werken hiervoor samen met C-support, een organisatie die mensen met langdurige coronaklachten ondersteunt, en internationale onderzoekers. Zo wisselen ze informatie uit om de zorg voor longcovid-patiënten verder te verbeteren.
Tijdens de talkshow van 8 November is Alfons Olde Loohuis te gast geweest, en heeft hij meer vertelt over c-support en het ondersteunen van patiënten met longcovid.
Dagmar van Hoogstraten bereidde dit interview voor.