Binnenland – Verschillende hogescholen door heel Nederland organiseren initiatieven om de stijgende studie-uitval te verminderen. Onder andere Hogeschool van Amsterdam (HvA), onderwijsinstellingen van GoodMood en Hogeschool Saxion zijn een initiatief gestart.
In 2023 waren er ruim 30.000 studenten die vervroegd gestopt zijn met de studie zonder het behalen van een startkwalificatie (diploma op havo-, vwo- of mbo-niveau 2), vroegtijdig schoolverlaters. Deze groep van vroegtijdig schoolverlaters bestaat vooral uit mbo-studenten, namelijk bijna 25.000. Volgens cijfers van het Nederland Jeugdinstituut (NJi) stijgt het aantal vroegtijdig schoolverlaters. Tussen schooljaar 2019-2020 en 2022-2023 is het met 0,66 procent gestegen. Het drie na hoogste percentage sinds schooljaar 2010-2011.
Ondanks dat vooral mbo-studenten besluiten om te stoppen met hun studie nemen verschillende hogescholen initiatieven om hun studenten te motiveren, en studie-uitval te verminderen. Zo heeft de HvA afgelopen dinsdag een belofte gemaakt in de ‘studentenbelofte’: vanaf studiejaar 2025-2026 moet iedere HvA-student goede begeleiding krijgen tijdens de studieloopbaan. Deze begeleiding wordt naar eigen zeggen meer gericht op ‘de persoonlijke situatie van de leerling’, wat nu nog te veel wordt gericht op willekeur: welke opleiding je volgt en wie je daar treft.
En niet alleen de HvA maakt stappen in goede richting om studenten te motiveren, ook de onderwijsinstellingen die vallen onder ‘GoodMood’ (Avans Hogeschool, Breda University of applied sciences (BUas), Curio en De Rooi Pannen) en de Hogeschool Saxion. GoodMood Breda is een initiatief van de gemeente waarbij studenten tien dagen lang kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten, bijvoorbeeld workshops, rondleidingen en etentjes. De organisatie wil hiermee studenten kennis laten maken met elkaar, maar ook met de stad.
Hogeschool Saxion is het SPS-programma begonnen, zodat parttime studenten met een vliegende start beginnen aan hun nieuwe studie. Dit doen ze door bijeenkomsten te organiseren, online ondersteuning aan te bieden en door persoonlijke begeleiding. Met dit startprogramma wordt de overstap van de vooropleiding en het hbo overbrugt, en willen ze de vroegtijdige studie-uitval verminderen.
Podcast
In de podcast is Germa de Bont bij ons in de studio. In de podcast hebben we het over redenen om een tussenjaar te nemen, zoals het niet kunnen maken van een studiekeuze. Germa de Bont is leercoach bij MBO Amersfoort en werkt met leerlingen die een tussenjaar nemen, of hebben gehad en helpt leerlingen bij het maken van de juiste studiekeuze. Luister hieronder de podcast!