Australië werkt aan verbod sociale media onder 16 jaar

Australië werkt aan verbod sociale media onder 16 jaar

Foto door Pixabay

Het plan werd aangekondigd door premier Anthony Albanese en is bedacht om de mentale gezondheid van deze leeftijdsgroep te verbeteren. Veel mensen zijn het erover eens dat sociale media niet bevorderend zijn voor bijvoorbeeld zelfbeeld of concentratie. Echter komt er ook veel tegengeluid vanuit Australiërs over de maatregel.

Het grootste argument betreft het verlies van privacy. Om het plan mogelijk te maken, zullen er namelijk strenge leeftijdsverificaties moeten plaatsvinden. Techbedrijf Meta, van onder andere Facebook en Instagram, wijst erop dat dit ten koste gaat van de privacy. Zij laten aan The Register weten dat ze denken dat de oplossing bij ouderlijk toezicht en controles in de Apple store ligt.

‘Ik geloof niet in een volledig verbod’, vertelt de Australische Jaida Harrison-Shaw (20). ‘Er moeten wel zwaardere regels komen via zowel ouders als techbedrijven. Nu krijgen jongeren nog een verkeerd beeld van wat echt is en wat niet.’ Ook gaan de plannen vrijwel van nul naar honderd. Zo kunnen basisschoolkinderen nu nog heftige oorlogsbeelden, of seksuele beelden tegenkomen, terwijl een 15-jarige straks niet meer op Snapchat mag.

De twijfel bij de Australiërs ligt hem ook in de positieve effecten die deze media ook mee kunnen brengen. ‘Praten met vrienden en kunnen zien wat iedereen doet’, wijst Isabella Henry (19) op. Of ‘Je betrokken voelen’, vertelt Jordan Murray (19). Hoe sociale media soms een gevoel van eenzaamheid kunnen geven, is dit dus voor iedereen verschillend.

Wat voor veel mensen wel hetzelfde is, is het grotere plaatje: de negatieve effecten van sociale media nemen vaker de overhand. ‘Zelfs dat praten met vrienden en zien wat iedereen doet, komt soms gepaard met negatieve effecten’, voegt Isabella toe. Ook tonen de zelfmoordcijfers in Australië sinds de invoering van sociale media een zorgwekkende trend, volgens een onderzoek van onder andere Nicole Hill. Dan lijken die leuke recepten die je op Instagram vindt opeens niet meer zo belangrijk in de afweging.

Wat precies een passende oplossing is om problemen rondom sociale media op te lossen, daar verschillen de meningen over. Critici met zorgen over privacy of de haalbaarheid van het idee staan tegenover veel bezorgde ouders en anderen. Het voorstel wordt eind deze maand aan het parlement voorgelegd en zal op zijn vroegst over iets meer dan een jaar ingaan.

In de reportage hoor je meer over de psychologische effecten van social media op jongeren en mogelijke tussenoplossingen voor dit probleem.

Over de auteur

Sophie Manusov

Ik ben Sophie Manusov, tweedejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik ben 20 jaar, kom oorspronkelijk uit Haarlem, maar ben nu gelukkig inwoner van de mooiste stad van Nederland: Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij radio, zelf op onderzoek gaan en het schrijven van tekst. In de toekomst zie ik mezelf als documentairemaker. Ik ben doelgericht, enthousiast en een goede planner. Naast het maken van documentaires wil ik voorlopig blijven (hiphop) dansen, padellen en werken in de horeca. Mocht je me willen bereiken dan kan dit op sophiemanusov@gmail.com.