Frustratie bij bewoners vanwege elektriciteitshuisje in binnenstad

Frustratie bij bewoners vanwege elektriciteitshuisje in binnenstad

Door de energietransitie krijgt iedereen straks een elektriciteitshuisje in de wijk. Er is frustratie bij buurtbewoners door heel Nederland om de 50.000 nieuwe elektriciteitshuisjes die eraan komen. Ze komen óveral, ook in de historische binnensteden.

 De operatie is in volle gang. Kleine graafmachines en een legertje aan grondwerkers halen de straat eruit en leggen kabels in een grote kuil. In raptempo moeten de kabels worden gelegd en elektriciteitshuisjes worden geplaatst.

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af om op inductie te koken en ruilen de auto in voor een elektrisch auto of scooter. We gaan met z’n allen steeds meer stroom gebruiken terwijl het stroomnet tegen z’n grenzen aanloopt.

De netbeheerders moeten de komende jaren tienduizenden huisjes en kabels leggen om de energietransitie in Nederland mogelijk te maken.

Maar netbeheerders en gemeenten krijgen te maken met steeds meer frustratie en weerstand van buurtbewoners. De elektriciteitshuisjes kunnen namelijk niet meer allemaal worden weggewerkt op een ongeziene plek en worden ook groter. Zo komen de grote kasten en gebouwtjes meer in het zicht, ook in de binnensteden.

Buurtbewoners kunnen ook formeel geen bezwaar aantekenen tegen de komst van de huisjes. Voor het plaatsen van de huisjes is namelijk geen vergunning nodig.

Voor het huis van de familie Schot in Edam kwam ook een elektriciteitshuisje te staan. Het uitzicht op hun woning aan een gracht in de historische binnenstad van Edam zou worden belemmerd door een elektriciteitshuisje van wel twee meter hoog. ‘Het gaat niet alleen om ons uitzicht, maar om het karakter van buurten in de hele binnenstad’, betoogt Dick Schot.

In de onderstaande explainer vertelt redacteur Chris Bond over de uitbreiding van het stroomnet.

Over de auteur

Chris Bond

Chris Bond (Volendam, 2006) studeert aan de School van Journalistiek in Utrecht. Al van jongs af aan zit hij nieuwsgierig voor de buis om het Acht uur Journaal te volgen. Als fan van journalisten als Thomas Erdbrink en Johnny Harris begon hij in 2022 aan zijn eigen journalistieke carrière bij weekblad Nieuw-Volendam. Daar schrijft hij als freelance journalist over uiteenlopende onderwerpen. Het meeste dat hij bij deze lokale redactie waardeerde was de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en naar hun verhalen te luisteren. Nu (2023) werkt hij aan multi-mediale producties in Utrecht-Zuid waarin hij lokaal nieuws aan het licht brengt.