Steeds vaker resistente bacteriën gevonden

Steeds vaker resistente bacteriën gevonden

Bron: Pixabay

 

Steeds vaker worden resistente bacteriën gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek wat het RIVM deze maandag publiceerde. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica, waardoor ze veel moeilijker zijn om te bestrijden. ‘Naarmate er meer antibiotica gebruikt worden vinden bacteriën steeds meer manieren om te overleven.’

Dit legt Dries Budding uit. Hij is de oprichter van Inbiome. Bij dit bedrijf ontwikkelen ze testen die erg snel kunnen detecteren aan welke bacterie-infectie iemand leidt. Zij proberen dit sneller te doen dan nu mogelijk is bij andere testen. En dat dit nodig is blijkt wel: ‘Nu al wordt er geschat dat er zo’n miljoen mensen, of zelfs meer, aan de gevolgen van resistente bacteriën overleiden. En indirect waarschijnlijk nog meer. Het is een heel groot probleem, en het wordt ook steeds groter’, legt hij uit. In Nederland is het probleem gelukkig nog niet zo groot. ‘Dit komt doordat we een restrictief antibioticabeleid hebben. Dat betekent dat we best wel terughoudend zijn met het geven van antibiotica. Maar het is zeker aanwezig.’ Microbiologen in Nederland hadden al vroeg door dat een terughoudend beleid beter werk dan het zomaar voorschrijven van antibiotica.

In het buitenland gaat dit helaas een stuk slechter. In een Belgisch onderzoek, uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziektefondsen, blijkt dat veel Belgen nog steeds veel antibiotica nemen, en dat dit amper aan het dalen is. Tijdens de coronapandemie werden er minder antibiotica voorgeschreven, maar dat is nu weer op het niveau van voor de pandemie, stelt het onderzoek. Een oplossing zou simpelweg zijn om alleen antibiotica te geven als dit echt nodig is, stelt Budding. ‘En ook specifieker te werk gaan: moet je wel antibiotica geven, en zo ja, welke?’

Nederland doet het dus relatief goed op het wereldtoneel. ‘Maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering’, besluit Budding.

Over de auteur

Joël de Gier

Joël de Gier is in 2005 geboren in Zaandam en opgegroeid in Utrecht. Van jongs af aan wist hij dat hij journalist wilde worden. Na zijn afronding van het Christelijk Gymnasium Utrecht is hij dan ook journalistiek gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Hij is nieuwsgierig van aard en kijkt met een open blik naar de wereld. Voor een goed verhaal gaat hij graag op onderzoek uit en stapt hij gemakkelijk op mensen af. Zijn ambities liggen misschien in de politiek, maar werken als sportjournalist of muziekrecensent lijkt hem zeker ook interessant.