De woningcrisis in Nederland blijft een groot probleem. Er wordt hard gewerkt aan verschillende oplossingen om het tekort aan woningen te verminderen. Een van de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar is de sterke toename van het aantal flexwoningen, met een stijging van maar liefst 26% ten opzichte van 2023. Het ministerie hoopt hiermee meer perspectief te bieden aan woningzoekenden in Nederland.
Richard Derksen, programmamanager Industrieel/Conceptueel Bouwen & Flexwonen bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, ziet deze groei als een positieve ontwikkeling: “Met ons team werken we hard om onze doelstellingen te behalen. We streven ernaar jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren om de woningcrisis tegen te gaan, en flexwoningen spelen hierin een belangrijke rol.” Per gemeente verschilt het wie er in aanmerking komt voor een flexwoning, dit wordt intern geregeld. Door de oorlog in Oekraïne zijn er veel statushouders bij gekomen, deze moeten allemaal opgevangen worden. Hier worden flexwoningen ook voornamelijk voor ingezet.
Het ministerie is in overleg met verschillende gemeenten en andere partijen om de bouw van flexwoningen verder te versnellen. Op dit moment worden flexwoningen vooral toegewezen aan mensen die met spoed een woning nodig hebben, zoals statushouders. Derksen hoopt echter dat er in de toekomst meer flexwoningen beschikbaar komen voor jongvolwassenen: “We werken aan regelingen om tijdelijke koopflexwoningen mogelijk te maken. Dit is een complex proces, omdat het samenhangt met hypotheekverstrekking. Daarom zijn we hierover in gesprek met verschillende partijen. We hopen de woningcrisis aan te pakken door middel van concrete doelen en nieuwe regelingen, zodat we iedereen meer perspectief kunnen bieden voor de toekomst.”