De gasprijzen zijn wederom gestegen en hebben een niveau bereikt dat in de afgelopen twee jaar niet is voorgekomen. Door de lage temperaturen stijgt de vraag naar gas, waardoor de Europese voorraden steeds verder slinken. Dit heeft grote gevolgen voor huishoudens, waaronder studenten, die al moeite hebben om rond te komen. Nu de prijzen bijna verdubbeld zijn ten opzichte van vorig jaar, dreigt een situatie waarin studenten opnieuw financiële problemen kunnen krijgen.
De reden voor de prijsstijging ligt bij de lage temperaturen. Door het koude weer gaan mensen meer stoken binnenshuis, wat resulteert in een afname van de Europese gasvoorraden. Deze voorraden zijn eerder voller geweest: momenteel is iets meer dan de helft gevuld, terwijl de Nederlandse voorraden slechts voor ongeveer een derde gevuld zijn. Vorig jaar rond deze tijd waren de Europese voorraden nog voor ongeveer twee derde gevuld, en lag de gasprijs rond de 30 euro per megawattuur. Op dit moment is de prijs volgens Dutch TTF 58 euro per megawattuur, dat is dus bijna dubbel zoveel als een jaar geleden.
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) komt ongeveer 9% van de Nederlandse huishoudens al moeilijk rond, waarbij woonkosten en energielasten de voornaamste oorzaken zijn. Voor uitwonende studenten zal de situatie niet anders zijn; zij zullen een groot effect merken van de prijsstijging. Tijdens de energiecrisis van 2022 kwamen veel studenten in de problemen met de maandelijkse kosten, met als resultaat dat veel studenten zelfs ‘energietoeslag’ kregen, omdat ze hun verblijf simpelweg niet meer konden betalen.
Hoewel studenten deze week weinig zullen merken van de prijsstijging, hooguit een aankondiging van de huurbaas, is het op de lange termijn geen goed vooruitzicht. Studenten zullen minder geld te besteden hebben en een kroegentocht vaker af moeten slaan. Daarnaast kan het zijn dat ze moeten besparen op andere uitgaven, zoals boodschappen of kosten voor de studie. Extra werken naast de studie zou een oplossing kunnen zijn, maar dit brengt weer extra druk en stress met zich mee.
Als de gasprijzen hoog blijven, zullen studenten steeds vaker genoodzaakt zijn om keuzes te maken tussen vaste lasten en sociale activiteiten. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun welzijn en studieprestaties. Het is nog maar de vraag of er nieuwe maatregelen komen om studenten te helpen, of dat ze de volledige financiële last zelf moeten dragen.