De wereldkampioenschappen snert- en stamppotkoken werden dit jaar voor de dertigste keer gehouden en vonden plaats in Groningen. Deelnemers streden daar voor de zilveren snertslaif (soeplepel) of de zilveren opscheplepel.
De dertigste editie stond in het thema van zuurkool. Dit jaar konden voor het eerst mensen thuis meedoen door hun zuurkoolstamppot in bakjes in te leveren en door de jury te laten keuren. ‘We hebben voor dit thema gekozen, omdat we dit jaar tachtig jaar bevrijd zijn’, aldus Henk van de Velde (81), organisator en voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen. ‘Tijdens de bevrijding werd er veel zuurkoolstamppot gegeten en uitgedeeld, daarom leek het ons een leuk item.’
Snertkoken werd in 2018 benoemd tot immaterieel erfgoed. Met de wedstrijd probeert Van de Velde de traditie van snert en stamppot maken levend te houden. Daarnaast haalt hij al dertig jaar veel plezier uit het organiseren van de kampioenschappen. ‘Mijn vrouw zegt al jaren: moet je niet eens stoppen? Maar ik vind het een leuke invulling van mijn pensioen en ik haal er veel contacten uit.’
Nadat alle deelnemers hun unieke snert- of stamppotgerecht op tafel hadden getoverd, konden de bezoekers de gerechten proeven en gingen de juryleden in beraad. Uiteindelijk won Sina de Haan met haar pittige habanero stamppot de wedstrijd voor de mensen thuis. De Thaise Sankrit Kulmanochawong werd wereldkampioen Stamppotkoken, Margreet en den Dijk won het WK snertkoken.