“Onze moeder is zo blij voor ons”

“Onze moeder is zo blij voor ons”

Op 19 januari 2022 gaat de Copa America Hockey van start. In de voorselectie van Chili zit de 19-jarige Raimundo Valenzuela. Raimundo speelde enkele weken hiervoor nog op het wereldkampioenschap junioren in India, met de onder-21 ploeg van Chili. Nu krijgt hij de kans zich op het hoogste niveau te laten zien: “Het zal lastig worden een plaats in de definitieve selectie te krijgen, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

“Vorig jaar ben ik naar Nederland verhuist. Het niveau van hockey in Chili is niet al te hoog, daarom ben ik naar Nederland getrokken. Hier hoop ik nieuwe uitdagingen te vinden en zo mijn spel te verbeteren. Ik heb al zoveel tijd geïnvesteerd in deze sport en ik hou zo enorm van hockey, dat ik er alles aan wil doen om zo goed mogelijk te worden. Nederland is het beste hockeyland ter wereld, daarom ben ik ook hierheen gekomen. Ik wilde graag proberen te spelen in de beste competitie die er is en tussen de beste spelers die er zijn!”

De stap naar Nederland was cultureel best een grote stap, maar mijn trip naar India voor het wereldkampioenschap voor junioren was een heel ander niveau. India heeft echt een enorme impact op mij achtergelaten. Het was erg lastig om gewend te raken aan de, voor mij, vreemde cultuur in dit land. We zaten gedurende de volledige 3 weken dat we in India waren, in quarantaine in het hotel. Hier was ik eigenlijk wel blij mee, want zo waren we zoveel mogelijk afgesloten van de vreemde omgeving waar we ons in bevonden. Toen ik ongeveer een jaar geleden naar Nederland verhuisde was dit ook een grote stap voor mij, maar deze trip naar India was toch wel van een heel ander niveau. Zo hebben we elke dag kip gegeten, om voldoende proteïne binnen te krijgen. Rundvlees staat in India natuurlijk niet op het menu, door de heilige status van de koeien. Maar toch was het toernooi in India al met al een fantastische beleving, alleen het toernooi al was zo leuk om mee te maken en zo intensief.

Een wereldkampioenschap is natuurlijk zo veel anders dan een simpele competitie wedstrijd. Je speelt tegen absolute topteams zoals bijvoorbeeld de nationale ploeg van België en je bent continue bezig jezelf en je tegenstanders te analyseren om zo beter te worden. Daarnaast als je drie weken in een hotel opgesloten zit met je teamgenoten, in een land waar het enorm heet en vochtig is en het ook nog eens vol zit met vreemde geuren. Dan brengt dat echt je pure zelf naar boven. Daardoor ben ik persoonlijk zo gegroeid tijdens deze trip. Ook leer je zo je teamgenoten veel beter kennen. Doordat ik in Nederland speel, zie ik ze natuurlijk erg weinig, dat was ook erg prettig. Het wel een absoluut zwaar toernooi. We moesten enorm wennen aan de totaal nieuwe culturele omgeving en de tegenstanders waren van echt topniveau. Wij zaten in een poule met België, Maleisië en Zuid-Afrika. Ons plan was om Maleisië te verslaan en alles te geven tegen Zuid-Afrika, in de hoop die ook te kunnen winnen. België was in onze ogen echt een maatje te groot voor ons, dus die calculeerde we al in als verliespartij. Alleen we verloren helaas alledrie de wedstrijden. Maar al met al kijk ik toch positief terug naar dit toernooi. Door jezelf zo ver mogelijk uit je comfortzone te halen, groei je alleen maar verder door en dat is dit toernooi zeker gebeurd.

De reden dat wij ons voor het wereldkampioenschap geplaatst hadden, was omdat wij daarvoor de campeonatos panamericanos junior hadden gewonnen. Dit is een toernooi waarin alle hoogste nationale jeugdteams van zowel Noord- als Zuid-Amerika deelnemen. Dit jaar hebben wij deze prijs voor het eerst in de geschiedenis van Chili weten te winnen. Dat was echt helemaal fantastisch. Het was ook de eerste keer dat Argentinië het toernooi niet wist te winnen. De twee beste teams gingen door naar het wereldkampioenschap in India. Als winnaar van het toernooi, mochten wij dus afreizen naar India.

Nu staat dan de Copa America voor senioren op het programma, hiervoor ben ik nu ook opgeroepen. Het is alleen wel nog slechts de voorselectie, daarom ben ik ook zo vroeg mogelijk afgereisd naar Chili. Ik wil namelijk zoveel mogelijk mee kunnen trainen, om zo mijn visitekaartje af te kunnen geven. Als ik de definitieve selectie haal, zal dit mijn eerste grote toernooi worden met het seniorenteam. Ik weet daardoor nog niet zo goed wat ik kan verwachten. Het zal ook zeker lastig worden om de definitieve selectie te halen, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.