Het aantal studenten dat zich inschrijft voor de pabo is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en dat is goed nieuws voor het onderwijs, waar al jaren sprake is van een lerarentekort. Door de stijgende studentenaantallen lijken de plannen van het kabinet over veranderingen binnen de Pabo te werken.
Simone van Delft, directeur van basisschool De Ladder in Maarn, ziet de groeiende instroom als positief, maar benadrukt dat het probleem niet meteen is opgelost. “Vanwege de strenge eisen over de toelatingstoetsen, zijn er dit jaar al twee stagiaires gestopt.” Om de Pabo te halen en door te stromen naar het volgende jaar moeten de studenten toetsen maken. Deze toetsen moeten allemaal gehaald worden. “Ik heb een keer een fantastische onderwijs assistent gehad, die eigenlijk al geweldig les kon geven. Diegene wilde erg graag de Pabo doen en heeft kei- en keihard gewerkt om de toelatingstoets van Geschiedenis te halen, maar dat lukt maar niet en is gestopt. Dat is gewoon ontzettend zonde.”
Afgestudeerd Pabo-student Pim Russchenberg heeft op zijn werk ook last van het lerarentekort. “Wij hebben onlangs een her-formatie moeten doen op school, omdat er een leerkracht is weggegaan. Dat kan gebeuren, maar we hebben daar geen vervanging meer voor kunnen regelen.” Door het wegvallen van de docent, zijn ook de muzieklessen vervallen die Pim twee keer per week gaf. “De muzieklessen die ik gaf worden nu verwerkt in het eigen lesprogramma van de juffen en meesters hier op school. Ik sta nu namelijk fulltime voor de klas.”
Het kabinet doet zijn best om het lerarenprobleem op te lossen. Hoe basisscholen daar tegen aankijken zie je in de reportage hieronder.