Volgens prognoses van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zal het aantal mbo-studenten de komende 15 jaar met ongeveer 7% afnemen. Dit veroorzaakt grote problemen in meerdere sectoren, met name in de zorg en techniek. Werkgevers maken zich zorgen, omdat het nu al moeilijk is om voldoende personeel te vinden.
Het aantal vakmensen en mbo-opgeleiden is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Dit komt mede doordat steeds meer studenten kiezen voor het hbo of de universiteit, die als aantrekkelijker worden gepresenteerd. Veel mbo’ers voelen zich ondergewaardeerd, wat de instroom verder doet afnemen. Vooral de bouw- en technieksector worden hard getroffen: hier wordt een daling van maar liefst 12% verwacht. Dit leidt tot een tekort aan essentiële vakmensen, zoals timmerlieden, loodgieters en elektriciens. Dit is ondanks de hoge salarissen die boven het cao liggen door de huidige personeelstekorten.
Om verdere tekorten te voorkomen, zijn dringende maatregelen nodig. Werkgevers zoeken al naar oplossingen, zoals het inzetten van arbeidsmigranten uit landen als Polen en Roemenië. De tekorten zorgen echter ook voor extra kosten, omdat werkgevers meer moeten investeren in salarissen en opleidingen om geschikt personeel aan te trekken.
Vooral bedrijven in de technische sector hebben het moeilijk, zo ook het bedrijf Construx. Een bedrijf wat veel doet voor de betonbouw.