Casper van der Veen over Noord-Korea

Casper van der Veen over Noord-Korea

Noord-Korea komt op verschillende manieren in het nieuws. Vaak op de negatieve manier. De woorden die al snel bij je opkomen zijn wellicht ‘kernwapens’ en ‘mensenrechtenschendingen’. Kim Jong-un heeft zijn land in een ijzeren greep. Tijdens de rouwperiode van overleden dictator Kim Jong-il die elf dagen duurde, mocht het volk niet lachen en konden ze worden gearresteerd, als ze dit wel zouden doen.

Als er in de media geschreven wordt over Noord-Korea, gaat dit voornamelijk over het Noord-Koreaanse regime en Kim Jong-un zijn laatste actie. Casper van der Veen, Noord-Korea specialist, zegt dat wanneer de media het over Noord-Korea hebben, vooral de onderwerpen kernwapens en mensenrechten aan bod komen. “Voor zowel de buitenwereld als voor de eigen bevolking vormt het regime een bedreiging”. Door de media lijkt het, volgens Van der Veen, soms alsof het land alleen maar bestaat om het regime in stand te houden. Het is een land met 25 miljoen inwoners die ook hun baan en gezin hebben en ze zijn volgens Van der Veen geen gehersenspoelde robots, zoals de media lijken te suggereren.

Noord-Korea is eigenlijk niet zo gevaarlijk, zegt Van der Veen. Er wordt soms stevig gedreigd en dan is het weer een tijdje rustig. “Er was in 2017/2018 meer angst voor de onvoorspelbaarheid van Trump dan die van Kim Jong-un. Toen zaten ze elkaar uit te dagen en liepen de spanningen hoog op”.

Er zit een hele duidelijke strategie achter hun bewapening, zegt Van der Veen. De kernwapens zijn het middel dat het regime gebruikt  om de buitenwereld te melden dat niemand hen moet uitdagen en dat ze net als andere naties met kernwapens met respect behandeld moeten worden.

Strategisch gezien staat Noord-Korea er sterker voor dan ooit, maar economisch zijn ze zwak. Ze zijn liever arm met veel wapens, dan dat ze zonder bepaalde sancties de economie kunnen verbeteren door handel met (buur)landen. Ze houden hun wapens graag ‘bij de hand’. Maar, zegt Van der Veen, “Noord-Korea zal pas de wapens inzetten als ze het gevoel hebben dat ze niets meer te verliezen hebben”.
Voor nu houdt elk land zich daarom gedeisd, om zo de situatie rustig te houden.

Van der Veen ziet het land daarom niet als een groot gevaar. Het zou volgens hem wel kunnen dat Kim Jong-un een keer nucleaire chantage kan plegen door te dreigen met een kernproef in de open zee, om zo te proberen de economische sancties te verlichten.
“De grote verliezer hierin blijft de Noord-Koreaanse bevolking. Die zien hun kansen op een vrij en humaan leven nog verder slinken, nu er nog minder druk op hun onderdrukkers kan worden uitgeoefend”.

Het normale volk beschikt niet over internet. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting bestaan ook niet in dit corrupte land. Als er wel te veel gebruik wordt gemaakt van de al beperkte vrijheid, kan je al snel belanden in een strafkamp. Over deze strafkampen weten wij als buitenstaanders van dit land maar weinig. Wat we horen zijn de verhalen die verteld zijn door overlevende gevangenen of cipieren. Dit zijn gruwelijke, onmenselijke verhalen over de dingen die in het kamp gebeuren.

Het Noord-Koreaanse regime is machtiger dan ooit. Ze lijken onaantastbaar, maar ze zijn wellicht zwakker dan dat men verwacht.

Luister hieronder naar De Probcast met als gast; Casper van der Veen

Over Casper van der Veen

Casper van der Veen is een freelance journalist met expertise in Noord-Korea. Sinds 2012 schrijft hij geregeld over dit onderwerp voor verschillende nieuwsmedia. In 2018 verscheen zijn boek ‘De Kim-dynastie. Hierin vertelt hij over de geschiedenis van Noord-Korea en over hoe de Kim-familie al generaties het communistische land in de hand houdt. Dit ondanks de slechte economie en de aparte verhalen die de ronde gaan over het land en Kim Jong-un. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.