Afgelopen week stond in het teken van de Week Zonder Vlees en Zuivel, een initiatief om mensen uit te dagen een week lang geen vlees en zuivel te eten. Dit draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem en laat mensen kennismaken met lekkere vegetarische en veganistische alternatieven.
Uit cijfers blijkt dat vooral in het noorden van Nederland meer vlees wordt gegeten dan in de rest van het land. In de Randstad zijn vegetarische en plantaardige diëten al populairder, maar in het noorden ligt de vleesconsumptie een stuk hoger. Om daar verandering in te brengen, trok een speciale foodtrucktour door het noorden van het land.
In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag eet slechts 18% van de mensen dagelijks vlees, terwijl dit percentage in het noorden van Nederland – in provincies als Drenthe, Friesland en Groningen – bijna het dubbele is, namelijk 36%. Ook het zuivelgebruik ligt daar aanzienlijk hoger: 59% van de inwoners in het noorden gebruikt dagelijks zuivel, terwijl dat in de grote steden slechts 35% is. Dit verschil is ook terug te zien in de deelname aan de campagne. In de noordelijke provincies doet slechts 10% van de mensen mee, wat duidelijk lager is dan in de rest van het land, waar tussen de 19% en 25% van de bevolking zich bij de actie aansluit. Dit blijkt uit onderzoek van de Week Zonder Vlees en Zuivel.
In de onderstaande reportage wordt meer vertelt het initiatief van de foodtrucktour in het noorden van het land.