Deze week lanceerde Stichting Hartekind de campagne ‘Elk kinderhart dat stopt, is er één te veel’. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de 25.000 kinderen in Nederland met een hartafwijking. Hartafwijkingen zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de 15 jaar, en Stichting Hartekind zet zich in om hier verandering in te brengen.
De lancering had aandacht in alle zeven academische kinderhartcentra van Nederland: Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Gedurende de dag bezochten verschillende bekende Nederlanders deze centra om in gesprek te gaan met hartekinderen, hun ouders en medisch specialisten. Onder de ambassadeurs bevonden zich onder anderen Nienke Plas, Ruben Nicolai, Yara van Kerkhof, Shirma Rouse, Avalon Aardoom en Sanne Keizer. Zij verzamelden steunbetuigingen en benadrukten het belang van meer onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.
Aan het einde van de dag kwam alles samen in Utrecht, waar een speciale bijeenkomst werd georganiseerd. Hier kwamen hartekinderen, hun ouders en verschillende BN’ers samen om de campagne officieel af te trappen. Een van de hoogtepunten was de première van de nieuwe reclamespot van Stichting Hartekind. De campagnevideo onderstreept de impact van hartafwijkingen en roept op tot meer onderzoek en ondersteuning. Daarnaast werden er groepsfoto’s gemaakt van de aanwezige BN’ers met de kinderen, wat zorgde voor een hartverwarmend moment en extra aandacht voor de campagne.
Met deze campagne wil Stichting Hartekind niet alleen bewustwording creëren, maar ook concrete actie stimuleren. De komende tijd wordt het nieuwe reclamespotje veelvoudig uitgezonden op televisie en radio om de impact van hartafwijkingen bij kinderen verder onder de aandacht te brengen. Persoonlijke verhalen van hartekinderen en hun families spelen hierin een grote rol, omdat zij laten zien hoe ingrijpend een hartafwijking kan zijn.
Stichting Hartekind roept iedereen op om de campagne te steunen, zodat de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van kinderen met een hartafwijking kunnen verbeteren. Hoe meer aandacht er is, hoe meer geld er wordt opgehaald en hoe meer onderzoek er kan worden gedaan. Zo is ook het nieuwe FUTURE 2.0 onderzoek uitgerold. Ik zocht uit wat dit inhield én hoe de lancering was.