De afgelopen jaren zagen niet alleen wij hier in Nederland, maar ook onze zuiderburen de prijzen flink stijgen. Waar het voor de consument al zwaar is, hebben producenten, vooral kleine , het soms extra moeilijk. Opmerkelijk hierin: bierbrouwerijen. Het CBS constateerde eind vorige maand een daling in het aantal bierbrouwerijen, en dat voor het eerst in vijftien jaar. In België gebeurt ongeveer hetzelfde: de stijgende prijzen zorgen daar niet alleen voor een afname van nieuwe brouwerijen, maar ook voor een forse daling in de export. Dit kan op zijn beurt nog meer kleine brouwerijen de kop kosten.
Belgische bieren zijn niet voor niets wereldwijd bekend en alom befaamd: de Belgen zijn simpelweg uitstekende bierbrouwers. Het is dan ook niet gek dat een deel van de economie afhankelijk is van de bierindustrie en dat zowel het brouwen als het drinken van deze alcoholische drank diep verankerd is in de Belgische cultuur. Met de vraag of een krimpende biermarkt grote gevolgen heeft voor Belgische brouwerijen en de Belgische cultuur an sich, gingen wij op pad. Historicus Peter Scholliers, met zijn grote kennis van de Belgische geschiedenis en cultuur, vertelt wat bier voor zijn land betekent: hij zou er ‘een bibliotheek mee kunnen vullen’, zeker nu Belgisch bier sinds enkele jaren erkend wordt als immaterieel cultureel erfgoed.
Bierbrouwer Jef (uitgesproken als Chef) Janssens vertelt hoe het brouwen ooit als hobby begon, maar dat inmiddels al het leuke er wel vanaf is. Hoe bijzonder zijn bedrijf ook is – een ecologische familiebrouwerij met zelfverbouwde granen die door zijn broer persoonlijk worden gemout – toch kan Janssens’ Hof ten Dormaal maar nauwelijks het hoofd boven water houden. In het drukke Gent vertelt Janos De Baets, eigenaar van DOK Brewery, hoe hij denkt dat het met de Belgische drinkcultuur gesteld is.
Tip om je beter te voelen na het kijken: drink een lokaal pintje en proost!