Op zondagmiddag 23 maart 2025 brak er een grote brand uit in de Clingse bossen, een gebied aan de grens van Nederland en Belgiƫ. De brand richtte veel schade aan in het bos, maar ook in een belangrijk waterwingebied voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen: het waterwinbos van Evides.
Sinds 1936 wordt dit bos gebruikt om water te winnen. Via speciale kanalen wordt water uit de omliggende polders de grond in gebracht, waar het wordt gezuiverd door bodemorganismen. Dit water wordt daarna opgepompt en gezuiverd, zodat het gebruikt kan worden in de industrie of, in geval van nood, als drinkwater voor de inwoners van Hulst.
Ondanks de schade aan het bos zelf, heeft de brand gelukkig geen invloed gehad op de waterproductie van Evides. Kitty Schieck, woordvoerder van Evides, legt uit: “De brand heeft de bovenste laag van de grond verbrand, wat invloed kan hebben op de manier waarop water door de bodem wordt gefilterd. Zonder planten kan regenwater sneller weglopen, waardoor verbrand materiaal en andere stoffen in het water terecht kunnen komen.” Ze voegt eraan toe dat er op dit moment geen direct gevaar is voor het drinkwater. “We houden de waterkwaliteit goed in de gaten. Als er schadelijke stoffen in de bodem komen, kan dat later effect hebben op het water.”
Om problemen te voorkomen, neemt Evides extra maatregelen. “We doen regelmatig metingen en passen de waterzuivering aan als dat nodig is,” zegt Schieck. “Ook werken we samen met natuurbeheerders om ervoor te zorgen dat de planten zich snel herstellen, zodat het water weer goed gefilterd kan worden.”
Deze brand laat zien hoe kwetsbaar zowel de natuur als onze waterbronnen zijn, vooral met de toenemende droogte door klimaatverandering. In de videoreportage legt bosbeheerder Alex Wieland de rol van klimaatverandering verder uit.