Voor veel gelovigen is de kerk een plek van rust, gemeenschap en de plek om God te ontmoeten. Maar wat is de kerk voor plek als je homoseksueel bent? Hoeveel ruimte is er dan in de kerk voor jouw identiteit? Mag je volledig jezelf zijn of zijn er onzichtbare grenzen?
Het debat over homoseksualiteit binnen de kerk blijft actueel. Sommige kerken kiezen ervoor inclusiever te worden en ruimte te maken voor LHBTI+ gelovigen, maar andere kerkgemeenschappen worstelen met de vraag hoe ze homoseksualiteit moeten plaatsen binnen de geloofsleer. In Nederland zijn de verschillen groot: van kerken waar homoseksuele stellen volledig geaccepteerd worden, tot aan kerken waar actief gepreekt wordt dat een homoseksuele relatie niet samengaat met een christelijk leven.
In een de Europese Regenboogindex van 2021 stond de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op de 5e plaats van 46 onderzochte kerken, wat wijst op een relatief open houding ten opzichte van homoseksualiteit. Daarentegen behaalde de Nederlandse Katholieke Kerk slechts de 30e plaats, het laat zien dat deze gemeenschap nog moeite heeft met acceptatie. Dit geeft aan hoe uiteenlopend de benaderingen binnen de verschillende kerkgenootschappen in Nederland kunnen zijn.
Voor homoseksuele personen binnen de kerk is de combinatie van seksualiteit en geloof vaak een worsteling rondom acceptatie, maar ook rondom hoe vrij ze zich kunnen bewegen binnen de kerk. Zo ook Jannemieke Blok, ze kwam uit de kast binnen de kerk. Waar de een haar met gemak accepteerde, hadden anderen er meer moeite mee. Hoe reageerde haar geloofsgemeenschap toen ze uit de kast kwam? Voelt ze zich geaccepteerd, of zijn er nog steeds drempels?
Deze vragen raken niet alleen de kerk, maar ook de samenleving als geheel. Hoeveel ruimte is er voor homoseksuele gelovigen om zichzelf te zijn? Beluister de reportage hier: