Tot het uiterste: Grenzen verleggen in Kamp van Koningsbrugge

Tot het uiterste: Grenzen verleggen in Kamp van Koningsbrugge

Het tv-programma Kamp van Koningsbrugge staat bekend om zijn zware fysieke en mentale uitdagingen. In dit programma krijgen gewone mensen de kans om te ervaren hoe het is om bij de Special Forces te zitten. Ze moeten extreme omstandigheden doorstaan, waarbij hun doorzettingsvermogen en mentale kracht op de proef worden gesteld. Slechts een paar deelnemers halen de eindstreep, en afgelopen seizoen waren dat Nick en Duco.

Een belangrijk onderdeel van het programma is het verleggen van grenzen. De deelnemers krijgen te maken met uitputting, kou, honger en slaapgebrek. Ze ontdekken dat hun lichaam meer aankan dan ze dachten, maar het draait vooral om mentale kracht. “Ik heb maar zeven uur geslapen tijdens de acht dagen van het kamp,” vertelt Nick. Toch zette hij door. “Ik ben over grenzen gegaan en heb ze daarbij ook verlegd.” Dit soort ervaringen blijven je voor altijd bij. Nick merkt dat hij nu anders naar moeilijke momenten in het dagelijks leven kijkt: “Als ik het nu zwaar heb, denk ik: het is alleen maar een stem in je hoofd. Want als je het echt wilt, kan je altijd nog verder.”

Toch heeft het verleggen van grenzen ook een keerzijde. Kamp van Koningsbrugge is extreem zwaar en laat zijn sporen na op het lichaam. “Ik begon met negentig kilo en toen ik thuis kwam woog ik nog maar 82 kilo,” zegt Nick. De lichamelijke gevolgen waren heftig: “Je teennagels vallen eraf, er komt bloed uit je voeten, alles doet pijn, je krijgt koorts en je moet overgeven.” Ondanks alles vond hij het de moeite waard: “Toch is het het allemaal waard omdat je lichaam weer herstelt.” Maar hij waarschuwt ook: “Af en toe kan het wel goed zijn, maar dit moet je niet te lang doen, want dat is niet gezond.”

In de audioreportage vertellen Nick en Duco zelf over hun ervaringen, hun moeilijkste momenten en het geweldige gevoel toen ze de eindstreep haalden.

Over de auteur

Jesper Brand

Jesper Brand (2004) heeft sinds jongs af aan een passie voor voetbal. Deze passie zou hij graag later door willen zetten in zijn werk. Als student journalistiek wil hij later te werk gaan als sportjournalist of analist. Als jonge Zeeuwse jongen wilde hij zichzelf gaan ontwikkelen en dus verruilde hij het rustige Zeeland voor het bruisende Utrecht. Hij is een familieman en daarom keert hij vaak genoeg terug naar zijn thuisbasis. Als een sportieve jongeman is hij vaak op het voetbalveld of in de sportschool te vinden. Ook is reizen een van zijn favorieten bezigheden. Als nieuwsgierige jongen vindt hij het leuk om de wereld te ontdekken. Nu gaat Jesper als nieuwsgierige beginnend journalist aan de slag in Utrecht centrum. Hier hoopt hij veel te ontdekken en te leren.