Uit onderzoek van Nemesis blijkt dat angststoornissen de meest voorkomende psychische stoornis is in Nederland. Iedereen ervaart wel eens angst, maar wanneer wordt angst een probleem? In de podcast Angst, de ijzeren greep, gaan wij in op de vraag ‘Wat is angst?’. En kan je teveel of te weinig angst hebben?
In 2019 begon de derde ronde van Nemesis, genaamd Nemesis-3. Nemesis is een grootschalig psychologisch onderzoek, dat in samenwerking met het Trimbos-instituut wordt uitgevoerd. Er deden meer dan 6.000 willekeurig geselecteerde mensen mee, met leeftijden uiteenlopend van 18 tot 75 jaar. Nemesis-3 bestaat uit drie verschillende meetmomenten. Drie jaar na het laatste meetmoment volgt er nog een afsluitend interview, om te kijken naar hoe de psychische aandoeningen zich over de jaren hebben ontwikkeld. De deelnemers worden per meetmoment anderhalf uur in hun eigen huis geïnterviewd, en krijgen daarnaast aanvullende vragenlijsten om hun psychische symptomen in kaart te brengen.
Door de lengte van het onderzoek kunnen dingen als de gevolgen van psychische problemen, risico-indicatoren, en zelfs mogelijkheden tot het voorkomen van psychische aandoeningen ook onderzocht worden. Dit maakt Nemesis uniek tegenover andere, kortere psychologische onderzoeken. De Nemesis-onderzoeken worden wereldwijd geprezen, en de resultaten zijn in verschillende wetenschappelijke mediums terug te vinden.
Uit Nemesis-3 blijkt dat bijna de helft van alle volwassen Nederlanders, 48%, op een punt in hun leven te maken krijgen met een psychische aandoening. Vormen van angststoornissen komen met 28% het meeste voor. Volgens het onderzoek kan de preventie van angststoornissen ook “Hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een vermindering van hart- en vaatziekten”.
Edwin Thissen is docent Toegepaste Psychologie. Hij vertelt in onze podcast onder anderen waar angsten vandaan kunnen komen, en waarom wij mensen angst ervaren.