Hooikoortsseizoen dit jaar nog eerder van start 

Hooikoortsseizoen dit jaar nog eerder van start 

Foto: Meike de Goeij

Door stijgende temperaturen en veranderende weerspatronen bloeien bepaalde bomen en planten steeds vroeger in het jaar. Daardoor komen pollen eerder én blijven langer in de lucht aanwezig. Dat zorgt ervoor dat mensen met hooikoorts een langere periode last hebben van allergieën. Maar hoe komt dat eigenlijk?  

Het RIVM bevestigt dat dit zorgt voor een toename in de duur en intensiteit van klachten bij hooikoortspatiënten. ‘Door het warmere en wisselende weer bloeien planten eerder, waardoor pollen langer in de lucht blijven en hooikoortsklachten toenemen’, zegt het RIVM in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024.

Gevolgen voor volksgezondheid 

In Nederland lijdt ongeveer 20% van de bevolking aan hooikoorts. Dat zijn miljoenen mensen die nu langer per jaar last hebben van klachten als niezen, jeukende ogen en benauwdheid. Volgens het rapport Hooikoorts | Signalen Leefomgeving en Gezondheid kan een langer en heviger pollenseizoen leiden tot ernstigere klachten, meer ziekmeldingen en een lagere levenskwaliteit. 

Nanne Vink is al haar hele leven hooikoortspatiënt: ‘Mijn klachten begonnen dit jaar eerder dan ooit. Ik weet vrijwel zeker dat klimaatverandering daar iets mee te maken heeft.’ 

Wat zeggen de experts? 

Bioloog en promovendus Nemi Dorst van Naturalis Biodiversity Center doet onderzoek naar de relatie tussen planten, bloeiseizoenen en klimaatverandering. ‘We zien dat sommige elzensoorten extreem gevoelig zijn voor temperatuurstijging. Hun bloei schuift steeds verder naar voren. Dat betekent dat mensen al in januari of februari last kunnen krijgen van hooikoorts’, aldus Dorst. 

Daarnaast benoemt hij een ander opvallend punt: ‘Verstedelijking heeft ook invloed. In steden stijgt de temperatuur vaak sneller, dat leidt tot meer pollen in de lucht.’ 

Toekomst 

De verwachting is dat het hooikoortsseizoen door klimaatverandering steeds langer zal worden, met mogelijk zelfs een tweede bloeipiek in het najaar. Onderzoekers pleiten voor meer bewustzijn én voor beleid dat rekening houdt met de volksgezondheid, zoals het kiezen voor niet-allergene planten (minder gazonnen met gras) en allergene bomen niet op drukke plekken planten.

Benieuwd? Bekijk hieronder de volledige reportage: 

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen, kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl