Hospitaverhuur als oplossing eenzaamheid én woningnood

Hospitaverhuur als oplossing eenzaamheid én woningnood

Stichting Samen in 1 Huis zet hospitaverhuur weer op de markt.

De woningnood oplossen en tegelijkertijd iets doen aan de extreme mate van eenzaamheid, dat is het idee waaruit de stichting Samen in 1 Huis ontstond. In een land waar de vergrijzende bevolking steeds vaker eenzaam door het leven gaat, werd lange tijd niet gedacht aan een oplossing die twee problemen tegelijk aanpakt. De gespannen woningmarkt zorgt er namelijk voor dat jongeren langer thuis blijven wonen en jaren moeten wachten op een betaalbare plek. Juist om deze redenen is hospitaverhuur nu actueler dan ooit.

 Hospitaverhuur houdt in dat een particulier (de hospita of hospes) een kamer in de eigen woning verhuurt aan een huurder. Dit kan zonder dat de woning opgesplitst hoeft te worden of zonder uitgebreide verbouwingen. Voor veel ouderen is het een laagdrempelige manier om hun huis weer tot leven te brengen en hun sociale kringen te vergroten. Voor jongeren betekent het vooral een kans om sneller en voordeliger woonruimte te vinden. De afspraken over huur, gebruik van gemeenschappelijke ruimtes en wederzijdse verwachtingen worden vastgelegd in een contract.

Het regelen van zo’n dergelijk contract is een van de zaken waar de stichting Samen in 1 Huis aan werkt. Initiatiefnemer Jannienke Mulder staat veelal aan het begin van het proces en spreekt de mogelijke huurders en verhuurders en gaat persoonlijk opzoek naar een ‘match’. Op basis van profiel en behoeftes introduceert Mulder de personen aan elkaar en regelt de verdere regelingen rondom het intrekken.

De stichting die is opgericht om de deze woningzoekende en mogelijk eenzame senioren aan elkaar te koppelen, staat nog in de startblokken maar boekt in Amsterdam al grote successen. ‘Het doel is om de stichting groter te kunnen maken en op landelijk niveau, vele mensen aan elkaar te kunnen verbinden’. Een van de succesverhalen gaat over 79-jarige John Rade die in de reportage zijn verhaal doet.

 

Bekijk hier de reportage over stichting Samen in 1 Huis en de match van John Rade:

Over de auteur

Belle Moll

Belle Moll (2002), is beginnend journaliste en volgt dan ook Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met een universitaire achtergrond in de sociale wetenshappen gaat de Amsterdamse met een onderzoekende en analyserende wijze te werk wat ook terug te zien is in haar schrijfstijl. Haar achtergrond in de aard- en duurzaamheidswetenschappen tekent haar interesses en zo werkstijl. Naast de journalistische werkzaamheden is Belle vaak aan beide kanten van de bar te vinden waar haar nieuwsgierigheid en tevens leergierigheid haar dag en nacht blijft prikkelen tot nieuwe ideeën.