Deze week is de nationale bijentelling. Telling is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mensen in heel Nederland worden opgeroepen om bijen te tellen in hun tuin, op hun balkon of in een nabijgelegen park. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding en aantallen van verschillende bijensoorten, zodat onderzoekers beter kunnen begrijpen hoe het met de bijenpopulaties gaat en hoe deze beter beschermd kunnen worden. In de studio zit voor ons Rob Alkemade. Hij is ecoloog en hoogleraar aan de Universiteit Wageningen.
Uit onderzoek blijkt dat het namelijk slecht gaat met de bijen in Nederland. Volgens het Compendium voor de Leefomgeving staat meer dan 54% van de bijensoorten op de Rode Lijst van bedreigde soorten – dat zijn 181 van de 331 soorten. Dit betekent dat ruim de helft van onze inheemse bijensoorten het moeilijk heeft of al uit Nederland is verdwenen.
Bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zorgen namelijk voor de bestuiving van planten. De biodiversiteit in Nederland staat echter onder druk. Volgens het Living Planet Report Nederland 2023, samengesteld door het WWF en het Centraal Bureau voor de Statistiek , is de gemiddelde populatieomvang van inheemse landdieren sinds 1990 met 55% afgenomen.
In de studio hebben wij Rob Alkemade. Hij komt ons vertellen over de nationale bijentelling en het belang van biodiversiteit. Ook benoemt hij of deze telling wel een goede graadmeter is voor de biodiversiteit in Nederland. Luister hieronder naar het hele studiogesprek.