Van amputatie naar atletiekbaan: de zoektocht naar een sportprothese

Van amputatie naar atletiekbaan: de zoektocht naar een sportprothese

Na een amputatie verandert niet alleen het lichaam, maar ook het dagelijks leven ingrijpend. Lopen, fietsen of sporten: alles moet opnieuw worden ontdekt. Voor sommige mensen gaat dat verder dan enkel revalideren—ze willen uiteindelijk weer gaan sporten, meer bewegen, of zelfs presteren op het hoogste niveau. Maar hoe begin je daaraan? Er komt namelijk veel kijken bij het vinden van een sportprothese die past bij jouw lichaam én ambities.

Op 27-jarige leeftijd begon Kimberly Alkemade met het rennen met een sportprothese, dit leidde uiteindelijk tot het winnen van een gouden medaille op de 200 meter sprint afgelopen Paralympische Spelen. Maar vanaf het begin van haar carrière tot heden heeft Alkemade gebruik gemaakt van vier verschillende blades. Het vinden van de juiste sportblade bleek een uitdaging.

Sporten met een prothese vraagt om maatwerk. Waar een reguliere loopprothese is ontworpen voor stabiliteit en comfort, draait het bij een sportprothese, zoals een blade, om snelheid, veerkracht, explosiviteit. Daarnaast is de juiste pasvorm van de koker cruciaal voor comfort en controle. Deze hulpmiddelen worden volledig afgestemd op het lichaam en de doelen van de gebruiker. Het is een technisch én persoonlijk traject, waarin orthopedisch instrumentenmakers, fysiotherapeuten en beweegcoaches van groot belang zijn. Een goede sportblade moet niet alleen goed functioneren, maar ook vertrouwd aanvoelen door de sporter.

Van niet kunnen rennen tot het winnen van goud op de Paralympische Spelen: het is een indrukwekkende reis. Maar voor veel mensen met een amputatie is alleen al in beweging komen een enorme stap. Frank Dik, beweegcoach bij De Hoogstraat Orthopedie Techniek, begeleidt mensen die meer uit hun prothese willen halen. Van veilig leren bewegen tot het najagen van Paralympische dromen. De gebruiker van de prothese moet willen en kunnen vertrouwen op de sportprothese om zo meer in beweging te zijn.

Beluister de reportage hieronder, waarin Alkemade vertelt over haar zoektocht naar de juiste sportprothese. Ook hoor je Frank Dik over welk proces mensen moeten afleggen om weer te gaan sporten met een prothese.

Over de auteur

Anne Marit Mulder

Anne Marit Mulder (2005) is eerstejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Geboren in Deventer, maar opgegroeid in een klein dorpje aan de kust in de buurt van Rotterdam. Een dorpeling is zij absoluut niet dus na het behalen van haar HAVO diploma in 2022 is zij het jaar daarop 5 maanden op reis geweest in Azië, Afrika en Europa. Met haar vernieuwde wereldbeeld, heeft zij een brede kijk op de actualiteit en is zij erg leergierig om het journalistieke vak onder de knie te krijgen. Ook heeft Anne Marit een goed aantal jaar ervaring in de horeca en geniet daarnaast van een sportief leven. Anne Marit is een positieve, hardwerkende en enthousiaste jonge vrouw die graag haar mouwen opstroopt om iets te behalen. Voor tips en andere suggesties is zij bereikbaar via annemarit.mulder@student.hu.nl