Het aantal jongeren met depressieve gevoelens in Nederland blijft stijgen. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat ruim de helft van de jongvolwassenen last heeft van angst- of depressieklachten. Quinne Crans (20) weet hoe zwaar het kan zijn – zij kreeg op 14-jarige leeftijd te maken met een depressie. ‘Je denkt dat het nooit meer beter wordt, maar dat kan het wel.’
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2023 maar liefst 53,1% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar aangaf in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek angst- of depressiegevoelens te hebben ervaren. Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar lag dit percentage op 35,9%. Deze cijfers zijn aanzienlijk hoger dan in de jaren voor de coronapandemie, wat wijst op een zorgwekkende trend in de mentale gezondheid van jongeren.
Een depressie is meer dan een tijdelijke somberheid; het is een ernstige aandoening die het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit flink kan beïnvloeden. Symptomen kunnen onder andere bestaan uit aanhoudende somberheid, verlies van interesse in activiteiten, slaap- en concentratieproblemen.
Ervaring
Quinne Crans, een 20-jarige studente, weet uit eigen ervaring hoe ingrijpend een depressie kan zijn. Op 14-jarige leeftijd kreeg zij te maken met een depressie. ‘Ik voelde me constant leeg en had nergens meer plezier in. Het was alsof ik in een donkere kamer zat zonder uitgang’, aldus Quinne.
Quinne’s ervaring onderstreept het belang van openheid en ondersteuning. Ze vertelt: ‘Wat mij uiteindelijk heeft geholpen, was praten met mensen die ik vertrouwde en professionele hulp zoeken. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.’
Meer horen over het verhaal van Quinne? Beluister het hieronder: