De stille strijd tegen Anorexia

De stille strijd tegen Anorexia

Bron: freepik.com

In Nederland lijden duizenden mensen aan Anorexia Nervosa, een ernstige psychische eetstoornis waarbij mensen zichzelf als te dik zien ondanks ondergewicht. Wat drijft deze stoornis, wie krijgt ermee te maken en wat kan onze maatschappij beter doen om te helpen? 

Anorexia treft vooral jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, al komt het ook bij jongens voor. Jaarlijks krijgen naar schatting 1.300 jonge vrouwen de diagnose, en in totaal zijn er zo’n 5.600 mensen met de stoornis, zo meld Novarum. Door streng te lijnen, overmatig te sporten en controle over eten te houden, raken zij lichamelijk en geestelijk uitgeput. Toch herkennen ze vaak zelf niet hoe ziek ze zijn.

Psycholoog Els Maasson ziet anorexia als een symptoom van een bredere maatschappelijke disbalans. “Ik denk dat anorexia een symptoom is van een samenleving die te veel nadruk legt op verstand, de mind en de buitenkant,” zegt ze. Volgens haar is het belangrijk dat we als maatschappij leren omgaan met gevoelens en het toelaten van kwetsbaarheid. “We zouden als samenleving vanaf kinds af aan het lichaam en gevoel meer mogen betrekken. Het moet normaal worden om aan je trauma’s te werken en niet alles te compenseren met aangepast gedrag.”

Gijsje Levy, ervaringsdeskundige, benadrukt het belang van voorlichting op jonge leeftijd. “Het begint vaak al bij hele jonge meiden en jongens. Er zou op school uitgelegd moeten worden dat mensen met een eetstoornis niet per se niks eten. Dat beeld klopt niet.” Ze pleit ook voor bewustwording op social media: “We moeten stoppen met praten over calorieën, goed of slecht voedsel. Alle voeding is goed – als het maar met mate is. En we moeten stoppen met het verheerlijken van ‘skinny TikToks’.”

“In de onderstaande reportage is te horen hoe Anorexia Nervosa de dagelijkse bezigheden beïnvloed.”

Over de auteur

Suze de Jager

Laat ik mij even voorstellen, mijn naam is Suze de Jager (20) en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek. Wat mij vooral drijft, is mijn motivatie om bijzondere verhalen onder de aandacht te brengen, met een sterke interesse voor human interest. Ik ben enthousiast en leergierig, en ik ben voortdurend bezig mijn journalistieke kennis en vaardigheden te verbreden. Mijn ambitie is om eerst zoveel mogelijk ervaring op te doen als allround-journalist, waarna ik mij zal gaan specialiseren in een specifiek werkgebied.