Wie ben ik? Wat wil ik? Maak ik wel de juiste keuzes? Het zijn van die vragen die je ’s nachts wakker kunnen houden als je in de twintig of begin dertig bent. Je zit midden in wat een quarterlife crisis wordt genoemd: een existentiële crisis waarin twijfel, stress en keuzestress de boventoon voeren.
Je bent “volwassen”, maar voelt je allesbehalve zeker. Terwijl de wereld verwacht dat je een baan vindt, een huis regelt, misschien zelfs een relatie of kinderen; weet jij niet eens waar je moet beginnen. Alles lijkt open, en tegelijk onmogelijk.
Uit het onderzoek Factors Contributing to Quarter Life Crisis on Early Adulthood blijkt dat zowel interne als externe factoren meespelen. Aan de ene kant zijn er gevoelens van angst, gebrek aan zelfvertrouwen en het missen van richting. Aan de andere kant zijn er externe invloeden zoals sociale druk, een gebrek aan steun, of simpelweg het gevoel dat je er alleen voor staat. Opvallend is dat vrouwen volgens het onderzoek gevoeliger lijken voor het ontwikkelen van een quarterlife crisis dan mannen.
In deze reportage delen een student en een starter hun ervaringen met de twijfels en verwachtingen die bij deze levensfase horen. Ook komt praktisch filosoof Leo Hollander aan het woord. Hij begeleidt jongvolwassenen die zich midden in deze turbulente periode bevinden. Hoe ziet zo’n crisis eruit? En belangrijker nog: hoe kom je erdoorheen?
Te beluisteren de reportage hieronder. Deze reportage is onderdeel van de podcast; Innerlijke Strijd – een podcast over de mentale worstelingen die we vaak in stilte voeren.