Op 9 april 2025 plaatste het Instagram-account Leefbewustnederland een filmpje met in de beschrijving de claim: “Je neemt 60% minder zuurstof op tijdens je slaap als je door je mond ademt.” Uit onderzoek blijkt dat deze claim ongefundeerd is.
De video op Instagram is ondertussen al meer dan 70.000 keer bekeken, het account heeft ruim 166.000 volgers en staat bekend om het delen van gezondheidstips die regelmatig viraal gaan. De claims die het account verspreidt, worden dus gezien door veel Nederlanders.
Reactie
De bron van de 60%-claim wordt niet genoemd bij de video. In een reactie op de vraag waar deze claim vandaan komt, laat Leefbewustnederland weten dat het genoemde percentage niet uit een wetenschappelijke studie komt. “Het is geen letterlijk gemeten waarde, maar een uitspraak uit de wereld van ademhalingscoaches en functionele ademtherapie”, aldus het Instagram-account. Volgens hen verwijst het getal niet naar de hoeveelheid ingeademde zuurstof, maar naar de efficiëntie waarmee zuurstof uiteindelijk wordt afgegeven aan lichaamscellen.
Om hun claim te onderbouwen, wijzen ze op verschillende onderzoeken die laten zien dat ademen door je neus beter is dan door je mond als je slaapt. Ze verwijzen naar een studie van Lundberg uit 1996. Hierin wordt onderzocht hoe de ademhalingsroute de gasuitwisseling beïnvloedt bij slaapapneu-patiënten. De onderzoekers concluderen dat neusademhaling helpt bij een betere zuurstofverzadiging. Ook verwijst het Instagram-account in hun verklaring naar een anatomisch onderzoek uit 2006 dat de fysiologische voordelen van de neus als ademhalingsorgaan laat zien.
Verschil neus- en mondademhaling
Een studie van Litonjua en Weiss (2000) laat zien dat neusademhaling voordelen heeft: de neus filtert en bevochtigt de lucht en maakt stikstofoxide aan. Stikstofoxide verwijdt de luchtwegen iets en verbetert de opname van zuurstof. Nergens in dat onderzoek staat dat je 60% minder zuurstof opneemt als je door je mond ademt. In de medische literatuur is verder geen enkel onderzoek te vinden dat laat zien dat je door mondademhaling tijdens je slaap 60% minder zuurstof opneemt. Sterker nog, een studie van Lörinczi uit 2024, laat zien dat het vooral draait om hoe diep en hoe vaak je ademt. Of dat via de neus of de mond gebeurt, maakt daarbij maar weinig verschil.
“Zwaar overdreven”
Johan Verbraecken, longarts en medisch coördinator van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, noemt de claim van Leefbewustnederland op Instagram “zwaar overdreven”. Volgens hem is het heel onwaarschijnlijk dat gezonde mensen veel minder zuurstof opnemen als ze door hun mond ademen. “Bij het slapen zakt de zuurstofsaturatie normaal van zo’n 95 naar 93 procent. Dat is nauwelijks iets en heeft weinig effect op de hoeveelheid zuurstof in het bloed”, vertelt Verbraecken. “Of je door je neus of je mond ademt, maakt weinig uit zolang de luchtwegen open zijn.” De longarts legt uit dat ademen door de mond iets meer inspanning kan kosten, omdat er meer weerstand is. Bij mensen met longproblemen of ernstig overgewicht kan het verschil wat groter zijn, maar ook dan haalt niemand de 60 procent afname. Verbraecken: “Zelfs bij mensen die al met een lagere zuurstofwaarde beginnen, daalt die waarde bij mondademhaling niet met 60 procent.”
Conclusie
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat mondademhaling tijdens de slaap leidt tot een afname van 60 procent in zuurstofopname. De claim van Leefbewustnederland is gebaseerd op ademtherapie, maar wordt niet onderbouwd door medische literatuur. Deze claim is dus ongefundeerd.