Bron: Pexels

FOMO, faalangst en prestatiedruk zijn angsten die vaak voortkomen uit het gebruik van sociale media, maar deskundigen wijzen erop dat er ook veel voordelen zijn verbonden aan het gebruik van sociale media, vooral voor jongeren.

Sociale media krijgen vaak kritiek vanwege hun mogelijke negatieve invloed op mentale gezondheid. Toch blijkt uit onderzoek dat platforms als Instagram, TikTok en Snapchat ook een waardevolle rol kunnen spelen in het leven van jongeren. Ze bieden niet alleen ruimte voor zelfexpressie, maar ook voor verbondenheid en inspiratie.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat sociale media een positieve invloed kunnen hebben op het welzijn van jongeren. In het rapport De plussen en minnen van social media: Jongeren aan het woord gaven 480 jongeren tussen de 14 en 17 jaar aan dat sociale media hun vriendschappen versterken. 57% van hen ervaart een goede invloed op de hechtheid van hun vriendschappen, terwijl slechts 7% een negatieve invloed rapporteert.

Ook het Nederlands Jeugdinstituut benadrukt dat jongeren sociale media gebruiken om zich te uiten, inspiratie op te doen en trots te zijn op wat ze delen. 41% van de jongeren voelt zich geïnspireerd door content op sociale media, en 40% geeft aan zich trots te voelen tijdens het gebruik ervan.

Hoewel de risico’s van overmatig gebruik of negatieve vergelijking reëel zijn, tonen deze onderzoeken aan dat sociale media ook een krachtige bron van verbondenheid en motivatie kunnen zijn. Vooral wanneer jongeren platforms bewust gebruiken, kunnen ze er mentaal juist sterker van worden.

De manier waarop sociale media iemand beïnvloeden, verschilt per persoon. Ben je benieuwd naar de negatieve impact van sociale media op de mentale gezondheid? Luister dan hieronder naar de reportage over angstgevoelens als gevolg van het gebruik van sociale media.

Over de auteur

Sofie Gerretschen

Sofie Gerretschen (2000) is geboren en getogen in de Achterhoek. Ze is momenteel eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool Utrecht. Naast haar huidige studie is ze aangesloten als vrijwilliger bij 'Beeldbrengers', een mediaplatform, voor jongeren door jongeren, die items over lokaal nieuws maken in Doetinchem. Haar nieuwsgierigheid, creativiteit en openheid zorgen ervoor dat ze tijdens deze studie helemaal op haar plek zit. Het doel dat voorop staat in haar journalistiek werk is ''Mensen een stem geven die niet altijd worden gehoord''. Na deze studie hoopt ze aan de slag te gaan in de Achterhoek als verslaggever.