Omgaan met ‘jezelf’ is niet voor iedereen even makkelijk. Vele mensen voeren dagelijks een innerlijke strijd, zonder dat iemand dit ziet. Het is een gevecht tussen wie je werkelijk bent en wie je denkt te moeten zijn. Dit conflict, vaak verborgen achter een glimlacht of een verder succesvol leven, speelt zich veelal in stilte af. Juist daarom is het zo belangrijk om hierover te praten.
Spreker en schrijver David de Vos weet uit eigen ervaring hoe verlammend innerlijke strijd kan zijn. In zijn boek RAUW en gelijknamige online-theatertour deelt hij openhartig over de periode waarin hij vastliep in zijn geloof, zijn rol als voorganger, en zijn eigen identiteit. Niet enkel spreekt en coacht De Vos, ook was hij aanwezig bij StudioVrijdag om zijn ervaringen te delen.
Volgens De Vos is het niet abnormaal om te worstelen. Sterker nog: het kan een teken zijn van groei. Maar de strijd wordt pas echt gevaarlijk als je er alleen mee blijft lopen. ‘Veel mensen lijden omdat ze verkeerde dingen over zichzelf zijn gaan geloven. Ze denken dat ze pas waardevol zijn als ze aan bepaalde verwachtingen voldoen. Dat geloof houdt ze gevangen.’
Praten helpt. Door je verhaal te delen, ontstaat er ruimte voor herkenning en heling. David onderstreept hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je spiegelen en bemoedigen. “Vrienden en naasten hebben een grote rol gespeeld in mijn proces. Ze hielpen mij om de waarheid onder ogen te zien.”
Kwetsbaarheid is geen zwakte, vindt hij. Juist in het delen van je rauwe verhaal zit kracht. ‘Door te praten over wat je bezighoudt, zet je een eerste stap naar vrijheid.’ Kortom: innerlijke strijd hoort bij het leven. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Deel het – dat is waar herstel begint.