Vanaf afgelopen maandag 9 september is er iedere dag om 17:00 het ‘NOS Journaal in Makkelijke Taal’ te zien op de buis. Dit is een journaal waar het nieuws rustiger wordt uitgelegd en vaker wordt herhaald, zodat anders en laaggeletterden in Nederland de kans krijgen om het nieuws ook goed te volgen.
Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd, wat een grote groep is. De behoefte naar het ‘NOS Journaal in Makkelijke Taal’ Dat merkte ook Els van Steenbeek, die het een heel goed idee vindt dat het ‘NOS Journaal in Makkelijke Taal’ nu iedere dag op de buis te zien is. Deze week is het ook de week van het Lezen en Schrijven. Net zoals in veel andere bibliotheken in Nederland, is er in de bibliotheek in Woerden een taalcafé. Els van Steenbeek is daar consulent in Rekenen en Taal. Zij merkt dat het NOS Journaal in Makkelijke Taal heel erg wordt gewaardeerd onder de mensen die zij ontmoet in de bibliotheek. ‘Wij lieten vroeger ook al een makkelijkere soort journaal aan de mensen zien, zodat daar de Nederlandse taal mee wordt geoefend. Het Jeugdjournaal was te kinderlijk voor die mensen, dus dit is een erg goed initiatief!’ Ook geeft Els aan dat sommige mensen zich sociaal geïsoleerd voelden doordat zij het nieuws niet konden volgen. ‘Nog een reden waarom het NOS Journaal in Makkelijke Taal een goed initiatief is!’
Lorin is zelf niet super blij met het ‘NOS Journaal in Makkelijke Taal.’ Zij zat in de bibliotheek in Woerden te lezen en is acht jaar geleden gevlucht uit Syrië en leert sindsdien de Nederlandse taal. Lorin wil graag maatschappelijk betrokken zijn en heeft de ambitie om over een paar jaar in Nederland te gaan studeren of werken, wat haar nog meer motiveert om de Nederlandse taal te leren. Haar ouders en haar oom zijn wel erg blij met het NOS Journaal in Makkelijke Taal. Zij vinden het belangrijk om over het nieuws te praten en voelen zich daardoor meer betrokken bij de Nederlanders. Gelukkig vindt Lorin de Nederlanders ook heel warm en voelt zij zich alsnog betrokken.