Factcheck: “Je staat steeds vaker oog in oog met een wolf.”

Factcheck: “Je staat steeds vaker oog in oog met een wolf.”

Dat de wolf terug is in Nederland is ondertussen oud nieuws. De media is de afgelopen jaren volgelopen met wolvenmeldingen en overleggen over wat we aan moeten met de wolf in Nederland. In een uitzending van Nieuwsuur op 01-08-2024 zegt wolvendeskundige Edwin van Maanen ‘Je staat steeds vaker oog in oog met een wolf’, maar is dit ook wel echt zo? Hoe groot is de kans nu eigenlijk dat je een wolf tegenkomt in Nederland?

Deze factcheck is geschreven op 11-09-2024 met de kennis van dat moment.

Volgens de laatste voortgangsrapportage van Bij12 telt Nederland nu zo’n vijftig wolven. In de afgelopen zomer zijn er een heel aantal artikelen naar buiten gekomen van mensen die wolven zien, valk langs wolven gaan of in heel uitzonderlijke gevallen ook aangevallen worden door een wolf. Naast menselijke interacties met de wolf zijn er ook al 359 meldingen gedaan van wolven schade (nogmaals cijfers uit de voortgangsrapportage van Bij12) en in maar slechts dertig gevallen blijkt het niet om een wolf te gaan. In totaal zijn er 13000 meldingen gedaan van wolven in Nederland.

Waar kan je de wolven vinden?

Volgens de meldingen en de cijfers van Bij12 worden de wolven het meeste op de Veluwe en tussen Drenthe en Friesland gezien. Deze gebieden hebben voornamelijk een aantal grotere roedels. In Drenthe is er momenteel één roedel die daar huishoudt en  er is één roedel die tussen Drenthe en Friesland beweegt.

Op de Veluwe is het een stuk dichter bevolkt met zeven roedels die daar wonen en er is nog één roedel die zijn op de Utrechtse Heuvelrug woont. In totaal hebben we in Nederland dus zo’n negen roedels die voornamelijk in het midden of het Noordoosten van het land te vinden zijn. Daarbij hebben we nog wat zwervende wolven, maar daarvan zitten de meeste rond de Veluwe.

Wanneer kom je oog in oog met de wolf?

Volgens ing. Dr. Dennis Lammertsma van de Universiteit Wageningen kan je ze makkelijk ontlopen. ‘We weten waar ze zitten, dus je hoeft ze niet tegen te komen’. Uit de habitatgeschiktheidsstudie die onder meer door ing. Dr. Lammertsma is gepubliceerd komt de Veluwe als beste naar boven als leefgebied voor de wolf. Drenthe pakt de nummer twee plaats en de rest van Nederland blijft achter. De gemiddelde roedel heeft namelijk zo’n 200km aan ruimte nodig om zich heen om in te kunnen leven. Als we kijken naar de cijfers van BIJ12 dan zien we dat hier momenteel de wolven ook zitten. In normale omstandigheden kom je niet snel oog in oog met de wolf. Volgens de studie ’De komst van de wolf naar Nederland‘ neemt deze kans enkel toe als mensen en wolven steeds meer in hetzelfde gebied leven. De wolf is schuw en ziet de mens niet als een prooi.

Conclusie

Al met al is de claim niet waar. Hoewel een los incident met een wolf hier en daar vervelend is, is de kans dat je een wolf tegenkomt niet groot. De wolf is schuw, ziet de mens niet als een prooi en valt alleen aan wanneer hij bedreigd wordt. Een wolf ziet jou eerder dan jij hem en neemt dus vaak de benen voordat je door hebt gehad dat je in de buurt was van een wolf.

Over de auteur

Robbe van der Lee

Mijn naam is Robbe van der Lee, ik ben 22 jaar en woon en studeer in Utrecht. Als Student Journalistiek ben je altijd op zoek naar de laatste en beste nieuwtjes. Ik hoop mooie stukken te kunnen maken over de politiek en het milieu aangezien deze onderwerpen mij aanspreken.