Binnenland – Steeds minder jongeren maken gebruik van anticonceptie, wat leidt tot groeiende zorgen over onbedoelde zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Gebrek aan goede seksuele voorlichting, misleidende informatie via sociale media, misvattingen over bijwerkingen en financiële drempels zijn de belangrijkste oorzaken van deze zorgwekkende trend, meldt BMC Public Health.
Een van de grootste problemen is het tekort aan grondige seksuele voorlichting. Jongeren krijgen vaak onvoldoende kennis mee over de verschillende anticonceptiemethoden en de gevolgen van onbeschermde seks. Hierdoor weten ze niet altijd hoe ze effectief kunnen voorkomen dat ze een SOA oplopen of ongewenst zwanger worden. Volgens het Rutgers Kenniscentrum is er een dringende noodzaak voor meer en betere voorlichting op scholen.
Mede door onvoldoende kennis zijn er veel misvattingen over anticonceptie. Jongeren vrezen vaak voor bijwerkingen van hormonale middelen zoals de pil, zijn bang voor gewichtstoename of andere bijwerkingen van de pil. Ook worden condooms soms als onprettig ervaren waardoor het gebruik hiervan aan de kant wordt geschoven. Uit onderzoek gepubliceerd in BMC Public Health blijkt dat onjuiste aannames over de gezondheidsrisico’s van anticonceptiemiddelen leiden tot een lager gebruik.
Ook financiële barrières spelen een rol. Anticonceptie is voor sommige jongeren moeilijk toegankelijk vanwege de kosten, vooral voor hormonale middelen zoals de pil of het spiraaltje. Volgens het RIVM zien veel jongeren af van het gebruik omdat deze methoden niet altijd goedkoop of makkelijk verkrijgbaar zijn.
Daarnaast speelt sociale media een belangrijke rol in het verspreiden van misleidende of onvolledige informatie over anticonceptie. Jongeren komen vaak in aanraking met foute of incomplete adviezen op platforms zoals TikTok en Instagram, waardoor zij zich niet bewust zijn van de noodzaak van bescherming.
Om deze trend te keren, pleiten experts voor betere seksuele voorlichting en meer betaalbare anticonceptiemiddelen, zodat jongeren beter geïnformeerd en beschermd zijn tegen de risico’s van onbeschermde seks.
Er zijn verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, zo ook de vrouwencondoom. Opvallend is dat maar weinig mensen afweten van het bestaan van deze vrouwencondoom of niet weten hoe deze werkt. Onze redacteur Danique van der Wal bezocht een condomerie voor meer uitleg over deze condoom en ging met deze condooms langs bij een student.