Weidevogels als de Grutto liggen op uitsterven in Nederland door een biodiversiteitcrisis. Hiervoor zijn procedures opgestart door de vogelbescherming, om de Nederlandse overheid te verplichten meer te doen aan het natuurherstel van de leefomgeving van de Grutto’s.
De ecosystemen in Nederland staan onder druk. Weilanden, parken en groene bermen worden steeds meer homogeen, en de biodiversiteit neemt elk jaar af. Dit lijdt tot een ‘groene crisis’, waar planten en diersoorten steeds moeilijker kunnen leven in Nederland. Een van deze diersoorten is de grutto. Deze weidevogel leeft vooral van insecten in een kruidenrijk grasland met open vlakten en plassen water. Echter worden deze gebieden steeds meer overgenomen door voedergras, of zijn ze te veel bemest, waardoor er veel dicht of hoog gras staat. “Ongeveer drie kwart van de grutto’s die er dertig jaar geleden waren, zijn er niet meer”, aldus Frank van Groen, vogeldeskundige en vogelatlas autheur.
“Vooral de kuikens hebben het kruidenrijk gras nodig” Vertelt van Groen. “Volwassen grutto’s overleven prima, die worden ook best oud. Het probleem is dat er niet genoeg jongen groot worden”. De kwaliteit van het grasgebied gaat steeds meer achteruit onder het beheer van de boeren. “Het ziet er wel groen uit, maar het is biologisch gezien een woestijn”. In het midden-land zijn de grutto’s inmiddels uitgestorven, maar in de kustgebieden of in Friesland komen de vogels nog wel voor. De vogelbescherming heeft afgelopen maand procedures opgestart tegen de Nederlandse overheid, om te zorgen dat de weidevogels beter beschermd worden.
Afgebakende natuurgebieden als Slikken van de heen kunnen hun biodiversiteit nog wel ontwikkelen. Hier komen geen grutto’s voor, maar leven wel wilde kuddes paarden, wisenten en stieren. Hoewel de biodiversiteit hier groeit, verkeerd de rest van Nederland nog altijd in ‘groene crisis’. Hoe we dit gaan oplossen hangt af van het nieuwe bestuur, en hoe dit wordt uitgevoerd de komende vier jaar.
Kijk ook naar de videoreportage met Leo Linnartz en student van het science park over de biodiversiteit(crisis). Is deze belangrijk, of niet?