Het vinden van een studentenkamer in Nederland kan erg lastig zijn. De vraag is namelijk veel hoger dan het aanbod. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van Kences(2022) is er een tekort van ongeveer 27.000 studentenkamers. Naar verwachting stijgt het tekort in 2029/2030 naar 44.800 in de twintig grootste steden. Er zijn verschillende redenen voor dit tekort. Ook de manier van een kamer vinden verschilt per student.
De afgelopen jaren is het aantal internationale studenten flink toegenomen. Het tekort aan woonruimten wordt voor 95% verklaard door deze toename. Een andere reden voor het tekort is dat het aantal beschikbare kamers is afgenomen. Veel ontwikkelaars kiezen ervoor om studio’s te bouwen, ook worden bestaande kamers omgebouwd tot studio’s. In 2014 woonde nog 12% van de studenten in een studio. In 2022 is dat 25%.
Het vinden van een kamer was al niet gemakkelijk, maar door de hierboven genoemde redenen wordt het nog ingewikkelder. Veel studenten vinden een kamer via online platforms zoals Kamernet en sociale media. Daarnaast vind ongeveer 19% van de studenten een kamer via hun eigen sociale kringen vertelt Midas Bosman, beleidsmedewerker van Kences. Ook vinden veel studenten een kamer via instellingen als SSH. Dit gaat via wachtrijen of via hospiteren.
Wat nu veel gebeurd is studenten een huis binnen komen door te hospiteren. Echter gaat dit veranderen. De SSH gaat in hun nieuwe studentenpanden die nu gebouwd worden in Utrecht alleen werken met wachtrijen. Er zullen geen hospiteeravonden plaatsvinden. Wie het langst op de lijst staat zal de kamer toegewezen krijgen. Een andere ontwikkeling van de SSH is het platform ROOM. Hierdoor staan studenten niet enkel in een stad ingeschreven, maar door het hele land.
Benieuwd naar reacties van verschillende partijen op deze verandering van de SSH? In onderstaande reportage komt Luuk Bruinen, voorzitter van belangenorganisatie Vidius, aan het woord over de kwestie. Ook laten studenten weten wat zij van hospiteren en de nieuwe maatregel vinden.