Factcheck: ‘Hormoonremmers zorgen voor permanente onvruchtbaarheid onder transgender jongeren’

Factcheck: ‘Hormoonremmers zorgen voor permanente onvruchtbaarheid onder transgender jongeren’

Foto: Pexels

Lijsttrekker van Forum voor Democratie Thierry Baudet deed afgelopen vrijdag tijdens de algemene beschouwingen weer een opvallende uitspraak. Tijdens het debat over asiel en migratie Vroeg Baudet de minister-president wat de kijk van het kabinet is op het gebruik van hormoonremmers als behandeling voor transgender jongeren. ‘Wat heel veel mensen niet weten, is dat die hormoonremmers chemische castratie betekenen. Dan ben je de rest van je leven onvruchtbaar en kun je nooit meer op een natuurlijke, normale manier seks hebben. Dat is heel ingrijpend!’ Voegde hij hieraan toe. Deze claim wordt echter door verscheidene onderzoeken naar de consequenties van het gebruik van hormoonremmers als behandeling voor transgender jongeren ontkracht. 

Deze factcheck is geschreven op 25-9-2024 met de kennis van dat moment  

Wanneer een jongere niet de puberteit doormaakt, wordt de jongere in kwestie dus ook niet vruchtbaar. De term chemische castratie impliceert echter dat deze onvruchtbaarheid permanent is. Hormoonremmers voorkomen de puberteit niet maar stellen deze alleen uit. Uit onderzoek gepubliceerd in medisch tijdschrift Karger blijkt echter dat er geen link te vinden is tussen het gebruik van puberteit-onderdrukkende hormonen op jongeren en een hogere mate van permanente onvruchtbaarheid. Het gebruik van hormoonremmers om de puberteit uit te stellen is echter niet volledig risicovrij. Omdat de puberteit een cruciale fase is voor de ontwikkeling van de botten, kan het uitstellen hiervan tijdelijk leiden tot een verminderde botmineraaldichtheid, wat gecontroleerd kan worden door regelmatige scans.  

Psychologische bijwerkingen 

Uit onderzoek gepubliceerd in Pediatrics Medical Journal blijkt dat hormoonremmers effectieve behandeling zijn voor psychologische klachten gerelateerd aan genderdysforie, maar dat deze ook weer andere negatieve psychologische effecten met zich mee kunnen brengen. Een gebalanceerde behandeling met aandacht voor wat de patiënt nodig heeft is dus vereist. Tevens is de wetenschap nog niet volledig uit over de bijwerkingen van hormoonbehandelingen voor transgenders. Er lopen op dit moment nog meerdere onderzoeken naar het onderwerp. Veel langetermijneffecten van de behandeling zijn nog onbekend zoals blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in The Association for Child and Adolescent Mental Health  

Bekend fabeltje 

Baudet is echter niet de eerste die deze bewering maakt. Dergelijke beweringen zwerven al jarenlang rond op het internet. ‘We horen dit vaker en we weten inderdaad dat dit niet overeenkomt met de feiten. We weten ook dat heel veel rechtse media, vooral in Groot-Brittannië en Zweden en de VS dit soort verhalen verspreiden, het is eigenlijk een soort anti-campagne tegen alles wat trans is.’ Aldus Sam van den Berg, woordvoerder van patiëntenorganisatie Transvisie. Transvisie is een organisatie die transgenders informeert over juiste behandeling en opkomt voor hun belangen. 

Conclusie 

De conclusie die getrokken kan worden is dat het uitstellen van de puberteit door middel van hormoonremmers niet in verband valt te brengen een hogere mate van permanente onvruchtbaarheid en dus ook niet gelijkstaat aan chemische castratie. De claim van Baudet is niet onderbouwd door onderzoek en is mogelijk door hem opgepikt na via het internet uit het Verenigd Koninkrijk of de VS overgewaaid te zijn. De risico’s die wel geassocieerd worden met het gebruik van puberteitsremmers op jonge leeftijd waarvan de wetenschap wel weet dat ze er zijn, zijn ook bekend bij locaties die deze behandeling toedienen zoals het Amsterdam UMC.

Over de auteur

tijm Boddé

Tijm Boddé (2004) is een beginnend Journalist woonachtig in Maarssen. Hij is geïnteresseerd in internationaal nieuws, geopolitiek en economisch nieuws. Tijm heeft een achtergrond in mediaproductie gerelateerd aan muziek, podcasts en video essays. Al sinds zijn jeugd is Tijm bezig met het maken van filmpjes en audioverslagen. Ook doet hij al jaren regelmatig onderzoek naar internationale verhoudingen, economie en veiligheidskwesties. Hij is positief ingesteld en vastberaden om zaken waaraan hij begint ook goed af te maken Behalve het nieuws in de gaten houden leest hij graag en kijkt hij graag films. Hij houdt ook van reizen en wil graag de onderbelichte delen van de wereld ontdekken.