Vandaag is het dierendag! We vieren hiermee de liefde voor onze huisdieren, maar het is ook een moment om stil te staan bij hun welzijn. Volgens een rapport van de Dierenbescherming leeft 20% van de huisdieren in Nederland onder slechte omstandigheden, zoals een tekort aan voeding, medische zorg of aandacht. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het LICG dat bijna 40% van de eigenaren niet volledig op de hoogte is van de juiste verzorging van hun dier.
Dierenarts Vivianne van Leeuwen benadrukt het belang van verantwoordelijkheid en kennis bij het nemen van een huisdier. “Informeer jezelf goed voordat je een dier onderhoudt. Het klinkt superleuk online, maar er zit ook een keerzijde aan,” vertelt Vivianne. Ze benadrukt ook dat huisdieren veel meer aandacht en zorg nodig hebben dan men vaak denkt. Daarnaast spelen financiële overwegingen een rol in het welzijn van dieren. “Iemand kan geldproblemen hebben. Hierdoor kan diegene bijvoorbeeld niemand inhuren om hun hond uit te laten wanneer zij dit niet kunnen. Hier moet je op voorbereid zijn,” legt ze uit.
Het herkennen van gezondheidsproblemen is een ander belangrijk punt. Dieren laten vaak subtiele signalen zien als ze ziek zijn, signalen die eigenaren makkelijk over het hoofd zien. “De dierenarts ziet eerder wanneer een dier hulp nodig heeft dan een baasje. Als de dieren stoppen met eten, zijn ze ernstig ziek. Vaak zien baasjes het over het hoofd of kijken ze het wel aan met de dieren.” Ook vertelt ze dat een dier dat ander gedrag vertoont dan normaal, vaak ziek is: “Normaal rent een kat bijvoorbeeld ‘s ochtends naar het eten, maar nu blijft het diertje in bed liggen.”
Tot slot benadrukt Van Leeuwen dat elk dier zijn eigen behoeftes heeft. Hier moeten de baasjes ook rekening mee houden: “Ieder dier heeft eigen behoeftes. Een paard heeft bijvoorbeeld altijd gezelschap nodig. Het is belangrijk dat je rekening houdt met wat een dier nodig heeft. Je moet een dier goed verzorgen met de juiste voedingsstoffen.”
Wilt u meer weten over het welzijn van dieren? Kijk dan naar deze videoreportage gemaakt door Dagmar van Hoogstraten.