Statiegeldsysteem gaat ondanks opstartproblemen de goede kant op

Statiegeldsysteem gaat ondanks opstartproblemen de goede kant op

Foto door Joël de Gier

Het statiegeldsysteem lijkt in principe een goed idee te zijn. Veel zwerfafval wordt op deze manier tegen gegaan wat goed is voor het milieu. Alleen loopt nog niet alles op rolletjes.

Voor veel daklozen kwam de statiegeldregeling goed uit. Aangezien nog lang niet alle statiegeldproducten worden ingeleverd en er nog steeds een gedeelte in het zwerfafval belandt worden prullenbakken nog wel eens ‘geplunderd’. Dit zorgt er soms voor dat vuilniszakken opengescheurd worden en al het afval op straat belandt. Niet alleen daklozen doen het, maar soms helpen zelfs de schoonmakers die deze plekken eigenlijk schoon moeten houden een handje mee, meldt het Parool

Al die blikjes moeten natuurlijk ook ingeleverd worden, wat dan weer voor lange rijen bij de supermarkten kan zorgen. Dit is een van de redenen dat sommige supermarkten nog maar één tas met statiegeldverpakkingen per klant, per keer laten inleveren. Ook kan in sommige supermarkten niet meer contant uitbetaald worden.

Zoals in de video uitgelegd komen er dus wel meer inleverpunten aan, die deze problemen al een stuk zouden moeten verhelpen. Er zouden dan dus minder statiegeldverpakkingen in het afval moeten belanden, wat voor minder wanorde zou moeten zorgen. Er wordt dan wel medewerking van andere winkels en instanties gevraagd. (Grote) supermarkten en bemande tankstations naast de snelweg zijn verplicht statiegeldverpakkingen in te nemen, maar andere plekken kan niks worden verplicht.

Een van de ketens waar nu als eerste in alle filialen een inname apparaat geplaatst is, is Medikamente die Grenze. De drogisterij hoopt op deze manier recycling voor hun klanten een stukje makkelijker te maken.

Over de auteur

Joël de Gier

Joël de Gier is in 2005 geboren in Zaandam en opgegroeid in Utrecht. Van jongs af aan wist hij dat hij journalist wilde worden. Na zijn afronding van het Christelijk Gymnasium Utrecht is hij dan ook journalistiek gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Hij is nieuwsgierig van aard en kijkt met een open blik naar de wereld. Voor een goed verhaal gaat hij graag op onderzoek uit en stapt hij gemakkelijk op mensen af. Zijn ambities liggen misschien in de politiek, maar werken als sportjournalist of muziekrecensent lijkt hem zeker ook interessant.