Factcheck: Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen

Factcheck: Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen

Thierry Baudet plaatste afgelopen week een filmpje op zijn X pagina, waarin hij klaagde over het feit dat ook onder kabinet Schoof de plannen om 200 miljoen aan Suriname te geven doorgevoerd werden. Hij vond het belachelijk dat dit geld hier naartoe ging, omdat volgens hem ‘’steeds meer Nederlanders moeite hebben met rondkomen.’’

Een interessante claim, gezien de huidige situatie in Nederland. Al een aantal jaar zijn er zorgen over stijgende kosten van levensonderhoud door bijvoorbeeld inflatie, energieprijzen en algemene kostenstijgingen. Dit zouden daarom ook zeker factoren kunnen zijn waardoor Nederlandse huishoudens het lastiger kunnen hebben de laatste jaren. Maar is dit wel daadwerkelijk zo?

Bewering: steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen.

Deze factcheck is geschreven op 09-10-24 met kennis van dat moment.

Wat is rondkomen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat we verstaan onder de term ‘’rondkomen’’, want dit kan per persoon uiteraard verschillen. De ene vindt nét één keer paar jaar op vakantie kunnen rondkomen, terwijl dat voor de andere persoon precies uitkomen met je geld als je boodschappen doet. Volgens de Financiele Begrippenlijst betekent rondkomen: ‘’Voldoende geld hebben om alle nodige uitgaven te kunnen doen, om de ‘eindjes aan elkaar te kunnen knopen.’’’ Dan kan je nog twijfelen over wat je nodige uitgaven vindt, maar volgens woorden.org is rondkomen: ‘’Genoeg inkomen hebben om te kunnen leven.’’ Hier valt een vakantie naar Zuid-Frankrijk niet onder, maar wel je boodschappen, je huur en je eigen verzorging onder.

Cijfers

Volgens het meest recente rapport van het Nibud is het aantal huishoudens dat moeite heeft met rondkomen de laatste jaren juist gedaald. Aan dit onderzoek hebben 1500 mensen gedaan tussen de 18-75 jaar oud. Waar in 2012 en 2015 nog 45% van de huishoudens aangaf moeilijk rond te komen, was dit percentage in 2022 gedaald naar 37%. In 2024 is dit verder gedaald naar 32%.​ Hoewel nog steeds bijna een derde van de huishoudens moeite heeft om financieel rond te komen, laat de trend dus een duidelijke verbetering zien.

Kwetsbare groepen

Ondanks de algemene verbetering in de cijfers, zijn er bepaalde groepen in Nederland die structureel moeite blijven houden met rondkomen. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) worden vooral huishoudens met lage inkomens, alleenstaande ouders en huurders in de particuliere sector getroffen. Deze groepen hebben vaker te maken met hogere vaste lasten, zoals stijgende huur- en energiekosten, en hebben minder financiële buffers om onverwachte uitgaven op te vangen.

Gitta van den Enden, wetenschappelijk medewerker bij Nibud, noemt dat er vooral dit jaar iets opvallends is voorgekomen: ‘’ Dit jaar is opgevallen dat jongvolwassenen steeds meer moeite hebben met rondkomen, zoals bijvoorbeeld studenten. Ook mensen met een wisselend inkomen. Zij maken zich vooral druk over hun financiële situatie, wat ook wat stress oplevert.

Conclusie

Thierry Baudet’s uitspraak dat “steeds meer Nederlanders moeite hebben met rondkomen” is onjuist als we kijken naar de bredere trend. Het percentage huishoudens dat aangeeft moeilijk rond te komen is de laatste jaren juist gedaald van 45% in 2012 naar 32% in 2024​. Er zijn echter nog steeds kwetsbare groepen, zoals mensen met lage inkomens, jongvolwassenen en huurders, die vaker moeite hebben om financieel rond te komen. Hoewel de algemene trend positief is, blijft er voor deze groepen nog werk aan de winkel.

Bekijk hieronder de reportage, waarin ook iemand geïnterviewd wordt die zelf moeite heeft met rondkomen:

Over de auteur

Menno Gerris

Menno Gerris (2005) is een enthousiaste journalist uit Gorinchem die een hele brede interesse heeft. Van kleins af aan liep hij voor de grap rond met een microfoon, maar deze grap is ondertussen werkelijkheid geworden. Het was niet verrassend dat Menno na zes jaar gymnasium dan ook koos voor de School voor Journalistiek in Utrecht. Met name geïnteresseerd in de sport, schrijft hij met passie over allerlei verschillende onderwerpen. Menno is een erg sociale jongen die makkelijk contact legt en erg gemotiveerd is om veel te gaan leren en hard te werken. .