Rijkswaterstaat onder vuur vanwege natuurbeschermingswet Noordzee

Rijkswaterstaat onder vuur vanwege natuurbeschermingswet Noordzee

Beeld - Luc de Vrije

Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland slepen de staat voor de rechter. Volgens de organisaties overtreedt de overheid haar eigen wetten en doet het te weinig om de natuur te beschermen. De gebieden die de rechtszaak aansnijdt zijn de Klaverbank, het Friese Front en de Doggersbank. Deze gebieden zijn opgenomen in de Natura2000, dat is een Europees netwerk van beschermde gebieden.

In de beheerplannen van de overheid voor deze gebieden staan welke industriële activiteiten zijn toegestaan, dit zijn: olie- en gaswinning, scheepvaart, windenergie, schelp- en zandwinning, en activiteiten van defensie. Volgens de organisaties zijn deze activiteiten schadelijk voor de natuur en worden daardoor de wettelijk verplichte natuurdoelen niet behaald. Deze natuurdoelen zijn vastgelegd in een internationaal verdrag dat dicteert dat 30% van de zee beschermd moet worden tegen het jaar 2030. Volgens de organisaties bestrijkt het beschermde gebied slechts 22% van de zee maar wordt daarvan nog niet eens 1% daadwerkelijk beschermd. 

De Klaverbank, het Friese Front en de Doggersbank zijn natuurgebieden in de Noordzee. Deze huizen verschillende plant- en diersoorten. De Klaverbank heeft de meeste diverse biodiversiteit per hectare van de Nederlandse Noordzee. Het Friese Front is voornamelijk een belangrijk broedgebied voor de zeekoet en de Doggersbank is, omdat het ondiep is, een belangrijk broed en voedselrijk gebied voor veel verschillende vogels en vissoorten. De gebieden zijn in 2016 opgenomen in de Natura 2000. De Natura 2000 is een Europees netwerk van gebieden die zijn aangewezen vanwege hun belang in het ecosysteem. In deze gebieden wordt de natuurlijke leefomgeving van plant- en diersoorten, die bedreigd zijn, beschermd. De gebieden hebben sinds 10 oktober 2023  een beheerplan voor een periode van zes jaar, dit beheerplan is opgesteld door Rijkswaterstaat. 

Verslaggever Luc de Vrije is op pad gegaan en heeft een kijkje genomen naar de situatie boven-en-onder water.

Over de auteur

Luc de Vrije

Luc de Vrije (1998) heeft een diepe interesse voor maatschappelijke kwesties en onderbuikgevoelens. Als vaste vragensteller voor Studio Vrijdag gaat hij door het hele land op pad. Bewapend met een scherpe nieuwsgierigheid voert hij goede gesprekken onder het topje van de ijsberg en brengt zo het gevoel achter de actualiteiten in kaart. Hij schrijft persoonlijke rubrieken, neemt interviews op en maakt in samenwerking producties met meerdere invalshoeken voor verschillende vormen van media. Luc studeert aan de Hogeschool van Journalistiek en werkt in een redactie die over uiteenlopende onderwerpen interviewen en schrijven. Zo informeert, opinieert en zorgt hij, samen met zijn collega's, voor betrouwbaar nieuws en verhalen die het verdienen om verteld te worden. Vragen, opmerkingen, nieuws of iets anders te melden? Neem gerust contact op per e-mail: lucdevrije@gmail.com