Factcheck: het is onwaarschijnlijk dat je borsten groeien door het nemen van bijenpollen

Factcheck: het is onwaarschijnlijk dat je borsten groeien door het nemen van bijenpollen

Afbeelding ter illustratie.

Binnenland – Op het bekende social mediakanaal TikTok beweren meerdere vrouwelijke TikTokkers dat het nemen van bijenpollen ervoor zou zorgen dat je borsten zouden groeien. Deze TikToks worden massaal geliked en duizenden keren gedeeld. Hormoonexpert Eveline van Scherpenzeel neemt de bijenpollen even goed onder de loep, en bij deze speculatie blijkt: geloof niet alles wat op TikTok staat.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Onder andere TikTokker Maysa De Oliveira laat deze claim voorbijkomen op haar TikTok account. Zij neemt de proef op de som en ondergaat zelf de komende weken of de claim ook daadwerkelijk klopt. ‘TikTokkers beweren dat bijenpollen je vriendinnen laten groeien. Dat moet ik natuurlijk proberen’, aldus Maysa. En niet alleen zij is benieuwd of dit werkt, onder meerdere TikToks over dit onderwerp stromen de reacties binnen van vrouwen die ook dolgraag willen weten of dit middeltje werkt.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn een natuurlijk bijenproduct, namelijk: stuifmeelkorrels. Deze ontstaan wanneer bijen nectar van bloemen verzamelen, en deze nectar in vermenging komt met hun speeksel. De stuifmeelkorrels worden dan opgeslagen in de bijenkorven als voedsel. Een potje bijenpollen is gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist en wordt vaak aangeboden als ‘superfood’, bijvoorbeeld om door de yoghurt te mengen. Dat het wordt verkocht als ‘superfood’ komt door de voedingsstoffen en voedingswaarde, onder andere: eiwitten, vitaminen en fyto-oestrogeen. Dat laatste is zijn plantaardige oestrogenen, oftewel vrouwelijke hormonen. ‘Het klopt inderdaad dat vrouwen met meer rondingen meer oestrogeen bezitten. Ik begrijp dan ook de gedachtegang van velen dat het nuttigen van vrouwelijke hormonen borstgroei zou bevorderen, maar zo werkt het niet’, zo stelt van Scherpenzeel.

Fyto-oestrogeen

Niet alleen in bijenpollen, maar ook in sojabonen en hop (bier) zouden fyto-oestrogeen zitten. Dit zou dus voor bepaalde bevolkingsgroepen een reden zijn om bepaalde voedingsmiddelen te mijden, om borstgroei te voorkomen. In een artikel van 24Kitchen zegt Trudy Voortman, voedingswetenschapper van Erasmus MC, het volgende: ‘De structuur van het plantaardige hormoon lijkt inderdaad op die van de echte hormonen, maar het effect van deze fyto-oestrogenen is echter veel zwakker dan van het hormoon zelf.’

Risico’s

Het nuttigen van bijenpollen kan echter ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als het verkeerd wordt gebruikt. Er is geen bewijs van effectiviteit of veiligheid, en gynaecologen waarschuwen voor de negatieve effecten ervan. In een artikel van LINDA vertelt gynaecoloog Jeroen Dijkstra dat een grote hoeveelheid van bijenpollen de menstruatiecyclus kunnen verstoren, en zelfs de kansen op zwangerschap kunnen beïnvloeden. Ook van Scherpenzeel bevestigt dit risico: ‘als je lichaam de hoeveelheid oestrogeen niet meer kan afbreken, dan heb je kans op PMS (hevige psychische en lichamelijk menstruatieklachten) of verergering hiervan.

Conclusie

De claim die rondgaat op TikTok dat het nuttigen van bijenpollen zorgt voor borstgroei is niet te onderbouwen, en is dus niet waarschijnlijk. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, bevestigen verschillende zorgmedewerkers, voedingsexperts en een hormoonexpert dat deze claim niet ondersteund kan worden en zeer onwaarschijnlijk is. Ook van Scherpenzeel vindt de claim ‘te kort door de bocht’. Kortom: geloof niet alles wat je tegenkomt op sociale media.

Over de auteur

Iris van de Giessen

Ik ben Iris van de Giessen en ik ben 21 jaar oud (2002). Nu zit ik in mijn eerste jaar van journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ik woon in Utrecht, maar ik kom uit het mooie Soest. Van mijzelf ben ik erg nieuwsgierig en wil ik altijd alles weten. Daarnaast kan ik ontzettend slecht tegen onrecht en ben ik erg gedreven om de waarheid boven tafel te halen. Daarom wil ik graag de kant van onderzoekjournalistiek op!