Borstkanker: Zelfcontrole ook belangrijk bij jongeren

Borstkanker: Zelfcontrole ook belangrijk bij jongeren

Daphne Hommes deelt haar verhaal bij Studio Vrijdag.

Oktober is de maand waarin extra wordt stilgestaan bij borstkanker. Deze maand is in het leven geroepen om aandacht te geven aan borstkanker en patiënten die hieraan lijden. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker in haar leven en elk jaar sterven 3000 vrouwen aan deze ziekte, aldus RIVM. 

Ruim 80% van de vrouwen met borstkanker is 50-plus. Dit betekent niet dat jongere vrouwen geen kans hebben om deze ziekte te krijgen. Het is dus van belang dat alle vrouwen zichzelf regelmatig checken op borstkanker. Maar hoe doe je dat? 

KWF legt uit hoe je je borsten kunt controleren: ‘Ga voor de spiegel staan en kijk naar je borsten. Check of je iets opvallends ziet. Naast kijken is het ook belangrijk om te voelen. Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt. Doe hetzelfde met je rechterborst.’ 

Veel mensen weten dat een knobbel in de borst een symptoom is van borstkanker. Naast een knobbel zijn er nog meer symptomen waaraan je borstkanker kunt herkennen. Bijvoorbeeld een deukje in de borst, ingetrokken tepel, dikke ader, verharding in de borst of een tepelkorst. Mocht je een van deze symptomen bij jezelf herkennen, dan heb je niet per definitie borstkanker. Is het na twee weken nog niet weg? Ga dan naar de huisarts toe. 

Daphne Hommes was pas 23 toen zij een bobbeltje in haar borst ontdekte. In de eerste instantie werd zij door de dokter weer naar huis gestuurd, het zou onschuldig zijn. Een maand later was de bobbel groter geworden, en was haar tepel ingetrokken. Ze kreeg te horen dat zij stadium 3 borstkanker had, uitgezaaid door haar hele lichaam. Daphne kwam langs bij Studio Vrijdag om openhartig te praten over haar ziekte, onzekere toekomst en hoe zij zich vandaag de dag voelt. 

 

Luister hieronder naar het interview met Daphne Hommes: 

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.