Het verstopte politieke orgaan: de Europese commissie

Het verstopte politieke orgaan: de Europese commissie

Jongeren realiseren zich vaak niet hoe groot de impact van de Europese Commissie is op hun dagelijks leven. Volgens experts, zoals Marthe Vankeirsbilck van het European Youth Parliament en onderzoeker Gijs Giesen, komt dit door een gebrek aan informatie en media-aandacht. Meer betrokkenheid en journalistieke focus zijn daarom essentieel om dit bewustzijn te vergroten.

 

Volgens een medewerker van Experience Europe, een tentoonstelling over alles wat de Europese Commissie doet, vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de Europese commissie bij jongeren. ‘Zeker jongeren realiseren de impact van de EU niet. De oudere generaties hebben een leven gehad zonder de EU en merken het verschil daarom meer’.

 

Volgens Marthe Vankeirsbilck, President van European Youth Parliament Belgium, ligt dat aan de zogenaamde ‘Brussels Bubble’. ‘Als je deel bent van de bubbel, weet je veel, maar zodra je erbuiten valt weet men niets’. Ze denkt wel dat dit een moeilijk oplosbaar probleem is. ‘Als we het kunnen omdraaien naar iets positiefs en essentieels voor burgers, dan zijn we zeker een stap verder. Dit is namelijk een hele interessante wereld’.

 

Ook Gijs Giesen, onderzoeker en coördinator lectoraat changing role of Europe, vindt dat dit een onderwerp altijd meer aandacht verdient. ‘Ik merk zeker dat de bekendheid van de commissie en de EU zeer laag is. ‘Mensen zeggen vaak: dit is een ver van mijn bed show’. Men heeft volgens hem vaak geen idee hoe belangrijk het besluitorgaan is. ‘Ik vind het jammer, want het de wetten worden op nationaal niveau uitgevoerd en die zijn voor iedereen van belang. Daar moet dus zeker meer aandacht voor besteed worden. Er is bijvoorbeeld ook een grote behoefte aan meer journalisten in Brussel’.

 

Marthe Vankeirsbilck is het ermee eens dat de media weinig naar de Europese Commissie omkijkt. ‘Momenteel heeft de media nog niet zo hard gefocust op de kandidaten en portefeuilles. Als burger ben je er daardoor niet zoveel mee bezig’. De media speelt hier volgens haar een belangrijke rol in. ‘Er is zoveel aan de hand en soms bepaald de media dat het niet relevant is, terwijl het interessant is en veel gaat over onze toekomst’.

 

Luister hieronder naar de reportage in Brussel over de mate van jongerenrepresentatie in de Europese Commissie:

Over de auteur

Vika van Lenteren

Vika van Lenteren (2005) studeert journalistiek aan de HU. Van foetus af aan heeft ze haar doel al gevonden: mensen fascineren en onthutsen door middel van humor en absurdisme. Stappen richting deze ambitie zijn gezet door een filmopleiding te volgen, waarin alle dimensies rond mediaal verhalen vertellen aan bod kwamen. Ze mocht het zelfs even praktiseren, door in de Nederlandse filmwereld stage te lopen bij een productiemaatschappij. Maar toch is ze het liefst druk met kunst en sociaal-filosofische dilemma's, zoals ze op de kunstacademie in Den Haag geleerd heeft. Want hoe maak je van een concept een origineel verhaal? Met een oneindige en oprechte interesse in aardsverschuivende thema's vertelt ze je een verhaal. Onrecht is haar onuitputtelijke brandstof, waardoor ze in de toekomst onderwerpen tot diep in de aardmantel zal doorgronden.