De crisis van het Braziliaanse voetbalelftal

De crisis van het Braziliaanse voetbalelftal

Het gaat al een aantal jaren niet goed met het Braziliaanse voetbalelftal. De laatste WK-overwinning dateert uit 2002 en we hebben allemaal het historische 7-1 verlies in eigen land tegen Duitsland nog vers in het geheugen. Het succes blijft dus al een aantal jaren uit en nu bemoeit zelfs president Lula zich met het elftal: ‘Ik pleit er al een tijdje voor dat het Braziliaanse team spelers bevat, die in het eigen land spelen.’ Volgens Leonardo Paz, Braziliaans politicoloog, doet de Braziliaanse president wel vaker dit soort uitspraken.

De Braziliaanse president, zelf groot Corinthians fan, laat zich regelmatig uit over het Braziliaanse voetbal, maar heeft volgens Paz geen zeggenschap binnen het Braziliaanse voetbal: ‘De invloed en de mogelijkheid om iets te bepalen die de Braziliaanse president op het nationale voetbalelftal heeft is nul. De Braziliaanse voetbalbond heeft volledige controle over het nationale elftal.’

Lula doet de uitspraken dus voornamelijk als fan, maar volgens Paz zit er wel een connectie tussen politiek en voetbal in Brazilië: ‘Er zijn onderzoeken die bewijzen dat de prestaties van het Braziliaanse voetbalelftal invloed hebben op bijvoorbeeld uitslagen van de verkiezingen. De presidentsverkiezingen zijn altijd in hetzelfde jaar als het WK voetbal. Als het nationale elftal goed presteert, heeft de zittende president daar profijt van.’

Of de oplossing van Lula ook echt dé oplossing is voor de crisis in het Braziliaanse voetbal, valt te betwisten. Terwijl het team niet meer louter uit sterren bestaat, zoals in 2002, kennen ze met spelers als Vinicius Junior, Rodrygo en Ederson toch een aantal grote voetballers. De uitspraak van Lula, waarin hij beweert dat ‘er in het buitenland alleen maar jonge spelers spelen die nog geen sterren zijn’ lijkt met de verwachte aanstaande Ballon D’or overwinning van Vinicius Junior de prullenbak in te kunnen.

Verder geïnteresseerd in de crisis die het Braziliaanse voetbalelftal momenteel doormaakt en verschillende visies daarop, luister dan onderstaande audioreportage.

Over de auteur