FACTCHECK: Botox helpt tegen zweetvoeten bij kinderen.

FACTCHECK: Botox helpt tegen zweetvoeten bij kinderen.

Mark Baanders verklaarde vorige week bij Renze op Zondag dat hij als kind veel last had van zweetvoeten, maar dat er een oplossing voor is bedacht: botox in de voeten van kinderen spuiten. Uit onderzoek blijkt dat ook echt te helpen, maar dat het bij kinderen die jonger dan zestien zijn niet echt gebeurd. 

 

De PowNed verslaggever legde gelijk uit waarom het inspuiten van botox werkt. ‘De werking van botox verlamt zweetklieren in je voeten’. Over het ontstaan van dit fenomeen heeft hij ook een theorie. ‘Met dank aan nagelstudio’s en -salons is het bekender geworden, die dat illegaal in hun achterkamers bij mensen inspuiten. Dat vind ik echt een heel slecht idee’.

 

Doktersassistente in polikliniek dermatologie Tergooi mc Simone Rottier bevestigt de verklaring van Baanders. De zweetkliertjes in de voeten raken buiten werking en zijn tijdelijk uitgeschakeld. Daarnaast is het niet direct schadelijk voor de voeten. ‘Het enige nadeel is dat het tijdelijk en pijnlijk is. De behandeling bestaat uit 10 tot 20 prikjes Botox per oksels en duurt ongeveer 30 minuten. Het kan daarnaast zonder vergoeding veel geld kosten’. Een vergoeding voor zo’n behandeling krijgt men namelijk niet zomaar. Bij de polikliniek waar Rottier werkt, wordt er eerst getest of er sprake is van overmatig zweten. ‘Alleen mensen die een zweettest doen krijgen een vergoeding voor maximaal eens in het halfjaar een behandeling. Dat wordt getest door maïzena en jodium op het lichaam te smeren. Wanneer het zwart of donkerblauw uitslaat, is er sprake van overmatig zweten’. Wanneer dat niet zo is, moet de persoon het zelf betalen en die bedragen zitten rond de 600 euro.

 

Of het goed voor kinderen is, is nog de vraag. De polikliniek behandeld op dit gebied geen jongeren van onder de zestien jaar. ‘Zweetklieren zijn onder deze leeftijd nog niet ontwikkeld om zweet aan te maken, dus deze problematiek komt niet vaak voor bij kinderen’. Voor kinderen van zestien en zeventien wordt er wel regelmatig zo’n behandeling verricht. Dan de effectiviteit: is dit wel een goede oplossing tegen het zweten? Het blijkt dat 99,9% van het zweten kan worden gestopt met deze behandeling. Er is namelijk ook een definitievere oplossing die gebruik van elektromagnetische energie, die de zweetklieren van het te behandelen gebied definitief uitschakelt. Het nadeel daarvan is dat, wanneer het wellicht een tijdelijk probleem is, de patiënt een deel van diens lichaam definitief heeft verwijderd. De zweetklieren hebben namelijk een zeer handige functie, namelijk het afkoelen van ons lichaam. Dit proces wordt thermoregulatie genoemd.

 

De claim “Botox helpt tegen zweetvoeten bij kinderen” is hierom deels waar. Botox kan effectief zijn bij kinderen van zestien jaar of ouder, maar wordt zelden toegepast bij kinderen onder die leeftijd vanwege de ontwikkelingsstatus van hun zweetklieren. De behandeling is daarentegen zeer effectief bij mensen die wel oud genoeg zijn en is een oplossing tegen overmatig zweten. Dan moet de patiënt natuurlijk wel geluk hebben dat het de maizena en jodium zwart kleuren en dat het wordt vergoed.

Over de auteur

Vika van Lenteren

Vika van Lenteren (2005) studeert journalistiek aan de HU. Van foetus af aan heeft ze haar doel al gevonden: mensen fascineren en onthutsen door middel van humor en absurdisme. Stappen richting deze ambitie zijn gezet door een filmopleiding te volgen, waarin alle dimensies rond mediaal verhalen vertellen aan bod kwamen. Ze mocht het zelfs even praktiseren, door in de Nederlandse filmwereld stage te lopen bij een productiemaatschappij. Maar toch is ze het liefst druk met kunst en sociaal-filosofische dilemma's, zoals ze op de kunstacademie in Den Haag geleerd heeft. Want hoe maak je van een concept een origineel verhaal? Met een oneindige en oprechte interesse in aardsverschuivende thema's vertelt ze je een verhaal. Onrecht is haar onuitputtelijke brandstof, waardoor ze in de toekomst onderwerpen tot diep in de aardmantel zal doorgronden.